Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se devet sati

Ultimatum: Grčka će bankrotirati ako vjerovnici ne pristanu na zamjenu obveznica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčka je pred ultimatumom. Ako večeras do dvadeset sati privatni vjerovnici ne pristanu na zamjenu obveznica, ta će zemlja bankrotirati.

Dramatičan apel vjerovnicima da to učine uputio je i europski povjerenik za financije Oli Rehn. Naglasio je kako ponudu bolju od te neće dobiti, te da je ona ključna i za financijsku stabilnost Eurozone. Grčkoj bi trebalo da joj najmanje 75 posto vjerovnika pristane na otpis 53 posto duga.

Pročitajte i ovo Ilustracija za četvrtinu postotnog boda Europska središnja banka ponovno podigla kamatne stope u eurozoni Euro (Foto: AFP) Ovog tjedna Grčka okreće novu stranicu u svojoj mukotrpnoj dužničkoj odiseji

>> EU: Potpisan fiskalni pakt! Jamstvo da se neće ponoviti Grčka!

Podsjetimo, agencija za kreditni rejting Standard & Poor's snizila je rejting Grčke na razinu 'selektivnog bankrota'.

>> Merkel upozorava na golemu opasnost od grčkog stečaja

S&P druga su agencija koja je odlučila sniziti grčki rejting nakon najave plana zamjene obveznica čime će pokušati olakšati svoje dužničko breme.

Nakon što zamjena obveznica bude izvršena S&P će najvjerojatnije podignuti rejting Grčke na 'CCC' kategoriju, najavila je tada agencija. Međutim, zamjena obveznica još nije izvršena.

'Nitko ne može predvidjeti posljedice koje bi na njemačko gospodarstvo, na Italiju, Španjolsku, na čitavu eurozonu i cijeli svijet' ostavio grčki stečaj, dodala je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene