Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićeno 110 osoba u Europi i SAD-u

Operacija Rico: Međunarodna banda prodavala lažne dionice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija za financijski kriminal uhitila je 110 osoba u Europi i u SAD-u u sklopu međunarodne akcije protiv banda koje se bave prodajom lažnih dionica, što je neke investitore stajalo životnih ušteđevina, izvijestile su u petak britanske vlasti.

Londonska policija zadužena za provedbu zakona u financijskoj četvrti britanskoga glavnog grada, izvijestila je da su uhićenja, obavljena u nizu racija tijekom tjedna rezultat dvogodišnje istrage o operacijama organiziranih grupa za koje se vjeruje da su odgovorne za investicijske prijevare teške milijune funta.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Baška Voda Presedan u tužiteljstvu Prljavim novcem kupio stan u Baškoj Vodi: Bivšem općinskom načelniku blokirana nekretnina

Grupe lažnih brokera čine skupine mladih ljudi koji potencijalnim investitorima nude bezvrijedne, precijenjene, pa čak i nepostojeće dionice koristeći pritom agresivne načine prodaje. U sklopu operacije izvedene pod kodnim imenom Operacija Rico u Španjolskoj su uhićene 84 osobe, u Britaniji njih 20, četiri u Srbiji i dvije u SAD-u, a većina ih je privedena zbog sumnje da su prali novac i počinili niz prijevara, izvijestila je Londonska policija.

Kupio mobitel, a dobio ništa: Jeste li i sami bili žrtva prevare na internetu?

U Španjolskoj je nakon uspješne akcije "ugašeno" 14 organiziranih grupa lažnih brokera, u Britaniji dvije, a u Srbiji jedna. Vrijednost zaplijenjene robe bila je oko 500.000 funta, a među njom su pronađeni jedan Aston Martin, jedan Mustang, dizajnerska odjeća, satovi i gotovina.

Šef Londonske policije Steve Heat rekao je da se pretpostavlja kako je lažnim brokerima "nasjelo" oko 1000 žrtava. "Ovo je najvažnija istraga koju smo dosad realizirali. Cilj nam je bio doći do vođa mreža koje se bave organiziranim kriminalom, a pomagale su djelovanje organiziranih grupa lažnih brokera diljem Europe. Sumnjamo da su odgovorni za investicijske prijevare vrijedne više milijuna funta", rekao je Heat. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene