Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podijelite svoju priču

Kupio mobitel, a dobio ništa: Jeste li i sami bili žrtva prevare na internetu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stjepan je samo jedan od mnogih koji su naivno nasjeli na internet oglase. U utorak se obilježava Dan sigurnog interneta.

Ako ste i samo bili žrtva prijevare javite nam svoju priču na moj.report@novatv.hr kako bi druge upozorili na opasnosti.

Pročitajte i ovo Velika akcija Europola. ilustracija EUROPOL u akciji Pala banda koja je izvukla stotine milijuna eura: Obećavali ogromnu zaradu na kanabisu za medicinsku upotrebu Ilustracija Muk s druge strane ekrana Oprez pri online kupnji: Nasjeo na primamljivu ponudu pa ostao bez više tisuća eura

Stjepan Nikolić odlučio je kupiti iPhone. Javio se muškarcu koji je uređaje prodavao putem jednog portala za oglašavanje. Objasnio mu je da on živi u Njemačkoj i da uređaj šalje poštom, ali uvjet je plaćanje unaprijed, i to ne uplatom na bankovni račun nego putem paysafe carda. Riječ je o elektronskom obliku plaćanja koji se koristi za online kupovinu i temelji se na plaćanju unaprijed, bez otkrivanja osjetljivih podataka o bankovnom računu i kreditnim karticama.

Stjepan je, priznaje, bio skeptičan oko takve kupnje što je priznao i prodavaču od kojeg je odlučio kupiti mobitel. Međutim, kada mu je on poslao fotografiju svoje osobne iskaznice zaključio je da ga sigurno neće prevariti. Prevario se.

Kupio je paysafe card u vrijednosti 2.000 kuna, nakon čega mu je muškarac rekao da pošalje svoje podatke radi slanja mobitela i javi kada uređaj stigne. To je bila zadnja poruka od oglašivača. 'Njemu ni mobitelu više ni traga', kaže Stjepan. Muškarca je odmah prijavio portalu za oglašavanje odakle su zatim obrisali njegove oglase, a javio se i policiji. 'On ne odgovara na poruke i vjerojatno troši moje novce. Sada se pitam u kakvoj državi živim kad policija praktički u vezi toga ne može pomoći. Preostaje mi privatna tužba koja košta. Svojih sam 2.000 kuna naivno poklonio prevarantu i više ih nikada neću vidjeti', ogorčen je Stjepan koji je odlučio s nama podijeliti svoju priču kako bi upozorio druge koji kupuju na ovaj način da budu svjesni opasnosti. Nakon ove situacije on je naučio kako je bolje platiti više, nego izgubiti sve.

Stjepan nije jedini koji je postao žrtva prevare na internetu.

'20-godišnjakinja je putem jednog internet oglasnika pokušala kupiti mobitel, te je prema prethodnom telefonskom dogovoru u tu svrhu uplatila više stotina kuna na račun navodnog prodavača, nakon čega više nije mogla stupiti u kontakt s njim niti joj je plaćeni mobitel dostavljen', samo je jedna od obavijesti koje se redovito pojavljuju na stranicama policijskih uprava.

I dok neki od prevaranata ne dobiju nikakav odgovor ili pošiljku, drugi se neugodno iznenade kada im na kućna vrata stignu uređaji koje nisu naručili ili predmeti koji nemaju veze s onim što su željeli kupiti. Ako se nađete u takvoj situaciji, ali i ako posumnjate na prijevaru slučaj je najbolje odmah prijaviti policiji.

A da biste postali žrtva nesigurnog interneta ne trebate naivno nasjesti na lažne oglase i platiti proizvode koje nikad nećete dobiti. Krajem siječnja Yahoo se našao u problemima kada su hakeri probili njihov sigurnosni sustav te ukrali lozinke i korisnička imena dijela njihovih korisnika. Ovaj e-mail servis ima više od 273 milijuna e-mail adresa, a korisnici se sigurno ne osjećaju ugodno znajući da hakeri mogu pristupiti njihovim osobnim podacima.

Velike probleme stvara i virus trojan. Tako je pulska policija u četvrtak zaprimila prijavu o blokadi računa. Naime, 51-godišnjak iz Pule je pregledavajući internetske stranice primio obavijest MUP-a da krši autorska prava, uz poruku da mora platiti 500 kuna kazne. U poruci je stajalo da će se blokada ukinuti nakon uplate. Muškarac, srećom, nije nasjeo na obavijest nego je slučaj prijavio policiji koja je ovu priliku iskoristila da obavijesti građane kako MUP ne provodi nikakvu 'akciju praćenja građana i kontrole korištenja Interneta i kršenja autorskih prava, već se radi o trojan virusu tzv. GVU 'Trojan' koji radi 'otmicu' računala'.

Zato umjesto plaćanja u ovakvim se i sličnim situacijama obratite policiji na broj 192 ili u policijsku postaju.

Jeste se ikada zatekli su sličnoj situaciji? Putem interneta ste kupili proizvod koji nikada niste dobili? Netko vam je hakirao računalo? Upao u e-mail? U utorak 11. veljače se obilježava Dan sigurnog interneta. Tim povodom pozivamo vas da s nama podijelite vaše priče kako bi mogli upozoriti na probleme sa sigurnošću. Javit nam se možete na moj.report@novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene