Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Restriktivni zakoni

Uhićena jer je uzela tablete za pobačaj: Sve veći broj žena odlučuje se samostalno prekinuti trudnoću

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Godinu dana nakon što je konzumirala tablete za abortus, žena u SAD-u uhićena i osuđena. Slučaj je izrazio zabrinutost među aktivistima za pravo na pobačaj o budućnosti samokontroliranog prekida trudnoće.

Žena iz Južne Karoline u SAD-u uhićena je i optužena ranije ovog tjedna nakon što je prije više od godinu dana navodno uzela tablete za pobačaj.

U listopadu 2021. se obratila lokalnoj bolnici za medicinsku pomoć.. Navodno je medicinskom osoblju rekla da je uzela tablete, a mrtvozornički ured na kraju ju je prijavio policiji. Nalog za njezino uhićenje potpisan je 2022. godine.

Pročitajte i ovo Kansas VAŽNI GLASOVI Oči cijelog svijeta uprte u Kansas: Prvo veliko glasanje o pobačaju, stigli su rezultati!

Ovo je najnoviji slučaj u kojem se osoba suočava s kaznenim posljedicama zbog samostalnog pobačaja. Potaknula je tako strah među zagovornicima prava na izbor.

Izvođenje vlastitog pobačaja jedna je od rijetkih dostupnih opcija milijunima žena koje žive u državama koje su zabranile postupak nakon poništavanja presude Roe protiv Wadea. Obično su te zabrane pobačaja usmjerene na liječnike koji vrše zahvat, a ne na pacijente.

Nakon što je žena u Južnoj Karolini uhićena, navodno je platila jamčevinu od 2500 dolara i puštena je. Nije jasno zašto je došlo do tolikog kašnjenja između navodnog incidenta i njezina uhićenja, piše Vice.

Pročitajte i ovo Kansas VAŽNI GLASOVI Oči cijelog svijeta uprte u Kansas: Prvo veliko glasanje o pobačaju, stigli su rezultati!

Trenutno, Južna Karolina zabranjuje gotovo sve pobačaje nakon 20 tjedana trudnoće. Međutim, zakonodavno tijelo sada pokušava progurati zakone kojima bi se zabranio pobačaj već u šestom tjednu trudnoće ili čak od točke začeća. Južna Karolina također je jedna od samo nekoliko saveznih država u kojoj je samostalno obavljanje pobačaja izričito protuzakonito.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene