Kansas
Kansas Foto: Afp

Glasači u Kansasu u utorak su na biralištima odbacili pokušaj uklanjanja zaštite prava na pobačaj iz ustava te savezne države, u prvom glasanju o pravima na abortus otkad je američki Vrhovni sud odbacio presudu Roe vs. Wade.


Stanovnici Kansasa glasali su o amandmanu vezanom za presudu tamošnjeg Vrhovnog suda iz 2019. kojom se garantiralo pravo na pobačaj, trenutno do 22. tjedna trudnoće.

Vezani članci Ilustracija Vraćaju se dva stoljeća unatrag: Jedna savezna država u SAD-u gotovo potpuno zabranjuje pobačaje Zakon o pobačaju - 3 Gnjusna odredba vlasti: Žene će prije pobačaja morati slušati otkucaje srca fetusa

Parlament te savezne države s republikanskom većinom nakon te odluke predstavio je amandman za odbacivanje tog ustavnog prava, s ciljem vraćanja upravljanja tim pitanjem pod kontrolu zastupnika.

Nakon 98 posto prebrojanih glasova, amandmanu se usprotivilo 59 posto birača, a 41 posto ga je podržalo.

Demokrati ohrabreni

To znači da parlament Kansasa s republikanskom većinom neće moći donositi restrikcije prava na pobačaj u toj konzervativnoj saveznoj državi, u koju su stizale pacijentice iz obližnjih Teksasa, Oklahome i Missourija gdje je abortus potpuno zabranjen.

Demokrati su nakon ovih rezultata ohrabreni da će pitanje pobačaja u studenome, na izborima na sredini mandata, privući birače na njihovu stranu, iako ih brine rast inflacije.

"Ovo bi trebao biti poziv na buđenje za protivnike pobačaja", rekao je Neal Allen, politolog sa sveučilišta Wichita.

"Kad potpuna zabrana postane realna mogućnost, imate mnogo ljudi koji izlaze na birališta te gubite mnogo više umjerenih pobornika restrikcija pobačaja", dodao je.

Biden pohvalio rezultate

Ovo glasanje u Kansasu prvo je od nekoliko njih u SAD-u na kojem će savezne države odlučivati o pitanju pobačaja. Kentucky, Kalifornija, Vermont i vjerojatno Michigan idu na birališta na jesen.

Predsjednik Joe Biden pridružio se demokratima diljem zemlje koji su pohvalili rezultate u Kansasu.

"Ovo glasanje jasno pokazuje ono što znamo: većina Amerikanaca slaže se da žene trebaju imati pristup pobačaju i moraju imati pravo same donositi zdravstvene odluke", priopćio je Biden.

Anketa koju je u veljači objavilo sveučilište Fort Hays pokazalo je da većina stanovnika Kansasa ne podržava potpunu zabranu pobačaja. Oko 60 posto nije se složilo da abortus treba biti potpuno ilegalan, a njih 50.5 posto reklo je da vlada Kansasa ne bi trebala stavljati nikakve regulacije na okolnosti pod kojim se oni obavljaju.

 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju