Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Diplomati Kontaktne skupine i Libija odlučili su ubrzati deblokadu libijske imovine u inozemstvu, što će libijskim ustanicima omogućiti da dobiju 2,5 milijarde dolara libijske imovine, rekao je predstavnik Nacionalnog prijelaznog vijeća.


'Dobit ćemo oko 2,5 milijarde dolara do konca kolovoza', rekao je Fathi Badža, čelnik odbora za vanjskopolitička pitanja NTC-a, nakon sastanka Kontaktne skupine o Libiji u Istanbulu. 'Međunarodna zajednica svakog časa treba deblokirati imovinu', rekao je Badža.

Vezani članci Slika nije dostupna Pogledajte gdje se skrivao Gadafi neposredno prije smrti Slika nije dostupna Hillary Clinton na vijest o Gadafiju rekla 'WOW'

NTC koji je u utorak preuzeo kontrolu nad glavnim stožerom Moamera Gadafija u Tripoliju zatražio je jučer na sastanku Kontaktne skupine o Libiji u Dohi da mu se žurno doznači 5 milijarda dolara libijske imovine u inozemstvu koja je bila zamrznuta.

'Svrha susreta u srijedu bila je prikupiti za NTC 2,5 milijarda dolara do konca mjeseca za isplatu plaća u Libiji i za žurne humanitarne potrebe u zemlji', rekao je u Dohi drugi čovjek NTC-a Mahmud Džibril.

Imovina libijskog režima zamrznuta je 26. veljače UN-ovom rezolucijom kojom su uvedene oštre sankcije pukovniku Gadafiju, njegovoj obitelji i suradnicima, kao odgovor na krvavu represiju nad libijskom oporbom.

Kontaktna skupina, osnovana u Londonu 29. ožujka, okuplja tridesetak zemalja i više međunarodnih organizacija, među kojima UN, EU i Arapsku ligu. (Hina)