Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Malo detalja

Misteriozna smrt: Umro još jedan Putinov bivši suradnik, od bliskih prijatelja postali su ljuti neprijatelji

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Afp
Bivši šef Federalne službe i bivša desna ruka ruskog predsjednika pronađen je mrtav. Odnosi između Čerkesova i Putina postali su zategnuti nakon što je on 2017. sugerirao da su tajne službe pod Putinom postale korumpirane.

Viktor Čerkesov, bivši šef Federalne službe za kontrolu droge i nekadašnji blizak prijatelj Vladimira Putina, preminuo je u 73. godini. Blizak KGB-ov mentor Vladimira Putina, koji je degradiran nakon što se usudio javno kritizirati čelnika Kremlja, umro je od neobjašnjive teške bolesti.

Čerkesov je bio ključan za uspon ruskog predsjednika, ali kasnije su imali zategnute odnose. Kad je Putin vodio tajnu službu FSB prije nego što je postao premijer, Čerkesov je postavljen za njegova zamjenika od povjerenja, piše Daily Mail.

Ranije je bio zadužen za zakon i red u Sankt Peterburgu nakon što je taj grad postao ruska ''prijestolnica kriminala'' s rekordom u brojnim neriješenim naručenim ubojstvima. Putin je u to vrijeme bio zamjenik gradonačelnika.

No, odnosi između Čerkesova i Putina postali su zategnuti nakon što je on 2017. sugerirao da su tajne službe pod Putinom postale korumpirane. 

Sada je Čerkesov pronađen mrtav u Sankt Peterburgu, uzrok smrti navodno je teška bolest, a ruske vlasti nisu objavile dodatne detalje. Njegova smrt posljednja je u nizu smrti visokih ruskih dužnosnika koji su umrli pod sumnjivim okolnostima posljednjih mjeseci.

Čerkesov je 2007. godine napisao da su se viši časnici FSB-a obogatili kao "trgovci", a ne kao "ratnici" pod Putinovim zapovjedništvom. U to je vrijeme ogorčeni Putin prozvao Čerkesova zbog članka i natuknuo da njegov dugogodišnji saveznik nije čist.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pronađeno tijelo Još jedna misteriozna smrt ruskog oligarha: Deveti po redu, a sve ih povezuje nekoliko detalja

"Smatram nekorektnim iznositi takve probleme u medijima. Ako se netko tako ponaša i iznosi takve tvrdnje o ratu specijalnih službi, prije svega on sam mora biti besprijekoran", rekao je Putin.

U to je vrijeme jedan agent i također bivši agent koji je radio za Čerkesova - tadašnji direktor Savezne službe za kontrolu droga - misteriozno umro od trovanja. Čerkesov je otpušten s te pozicije nakon što je kritizirao tajne službe pod Putinom.

Pročitajte i ovo Ruska policija POKRENUTA ISTRAGA Ruski oligarh pronađen mrtav: Od šamana tražio lijek za mamurluk, oni mu ukapali otrov žabe krastače

Pročitajte i ovo Oleg Tinkov skriva se Ruski milijarder Putinu okrenuo leđa, sad strahuje za život: "Rusija kao država više ne postoji"

Čerkesov, čija druga supruga Natalija Čaplina vodi novinsku agenciju blisko povezanu s ruskim sigurnosnim službama, sada je među nizom visokopozicioniranih Rusa ubijenih pod sumnjivim okolnostima nakon Putinove invazije na Ukrajinu.

Posljednji koji je umro bio je Ravil Maganov (67), predsjednik ruskog naftnog diva Lukoila, koji je kritizirao Putinovu invaziju na Ukrajinu. Maganov je pronađen mrtav pod sumnjivim okolnostima nakon što je u rujnu pao s prozora šestog kata Centralne kliničke bolnice u Moskvi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene