Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Identificirane 232 žrtve

Tragedija u Brazilu: Uhićeni vlasnik kluba, član benda i šef zaštitara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Identificirane su 232 osobe poginule u požaru u noćnom klubu u brazilskom gradu Santa Maria. Policija je u međuvremenu uhitila tri osobe.

Brazilska je policija zbog sumnje da su odgovorni za katastrofalni požar u noćnome klubu na ispitivanje privela tri osobe - vlasnika kluba, člana benda koji je kobne noći u klubu nastupao te šefa klupskih zaštitara. Za četvrtom osobom, za koju lokalni mediji navode da je suvlasnik kluba, policija traga.

Pročitajte i ovo Požar u Ščitarjevskoj ulici u Zagrebu - 3 Buktinja FOTO Dramatična večer u Zagrebu: Gorjele susjedne kuće, vatrogasci morali otvarati krovove Posljedice požara - 2 Sumnjivi požari Čak 50 požara gorjelo u isto vrijeme, uključila se i policija: "Svi elementi ukazuju na to"

Svjedoci koji su preživjeli tragediju ispričali su kako su jedva izašli van jer izlaz je bio samo jedan, a zaštitari nisu željeli otvoriti vrata. Njihova priča danas je dobila i službenu potvrdu.

Student Murilo de Toledo Tiecher jedan je od preživjelih u klubu. On tvrdi da zaštitari nisu shvatili ozbiljnost požara te su pokušali zaustaviti ljude da izađu van. 'Ljudi su vikali da bukti požar ali osiguranje se na to nije osvrtalo te su pokušali držati vrata zatvorenima. Bio je to jedini izlaz', rekao je Murilo. Dodao je da više nisu mogli objašnjavati zaštitarima o čemu se radi pa su ih fizički svladali, piše Telegraph.

Vatrogasni brigadir Guido de Melo rekao je da su zaštitari u klubu, nesvjesni težine situacije, u početku 'zatvorili izlaz posjetiteljima' provjeravajući jesu li platili račun. 'To je prouzročilo strašnu paniku', istaknuo je.

Brazil je proglasio trodnevnu žalost za žrtvama smrtonosnog požara u noćnom klubu u gradu Santa Mariji, na jugu zemlje, u kojemu su poginule najmanje 232 osobe, više od 100 je ozlijeđeno, a mnoge se još bore za život. U Santa Mariji je pak proglašena tridesetodnevna žalost.

Požar su prouzročila pirotehnička sredstva koja je u svom nastupu koristio pjevač skupine što je nastupila u klubu Kiss. Ona su zapalila zvučnu izolaciju na stropu a vatra i dim koji su se brzo širili pretvorili su prostoriju kluba bez prozora i sa samo jednim izlazom u smrtonosnu stupicu u kojoj su mnogi mladići i djevojke u panici pregaženi. Spasioci su 50 trupala pronašli u zahodu koji su žrtve najvjerojatnije zamijenile s izlazom.

>> Tragedija u noćnom klubu: 'U sekundi su se proširili i vatra i panika, bilo je jezivo!'

Brazil je zbog te teške tragedije odgodio današnju proslavu u Rio de Janeiru kojom je htio obilježiti 500 dana do početka svjetskog nogometnog prvenstva koje se 2014. održava u toj južnoameričkoj zemlji. Brazil će 2016. biti i domaćin Olimpijskih igara, pa je ovaj požar potaknuo polemiku o sigurnosti javnih okupljališta.

Većina žrtava imala je između 16 i 20 godina. Policijski inspektor Sandro Meinerz je prizor na mjestu nesreće usporedio s filmovima o holokaustu jer su trupla bila naslagana u hrpama. Dodao je da su za njihovo odvoženje morali upotrijebiti kamione i da je to potrajalo šest sati.

U klubu je u trenutku požara bilo oko 900 osoba, većinom studenata. Poginuli su stradali od udisanja otrovnog dima i ozljeda koje su zadobili nakon što su pregaženi u kaosu koji je nastao.

Santa Maria je grad u najjužnijoj brazilskoj saveznoj državi Rio Grande do Sulu i ima oko 260 tisuća stanovnika. Ovo je 'drugi najteži požar u Brazilu', ističu vlasti. Godine 1961. u Niteroiju, blizu Rio de Janeira, zapalio se cirkuski šator pri čemu je poginulo 533 ljudi. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene