Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Srbiji, po procjenama, postoji između šezdeset tisuća i stotinu tisuća ovisnika o drogi, od kojih je oko trideset tisuća samo u Beogradu, objavio je u utorak beogradski dnevnik 'Politika' dodajući da se u zemlji na dan potroši oko pola milijuna eura na droge.


U tekstu naslovljenom 'Srbija troši dnevno pola milijuna eura za drogu', taj list prenosi procjene da u Srbiji heroin konzumira više od trideset tisuća osoba, a da je najveći broj uživatelja u Beogradu. Po neslužbenim procjenama upućenih, u Srbiji se, kako se navodi, za drogu dnevno odvaja pola milijuna eura, mjesečno 15 milijuna, a godišnje 180 milijuna eura, pri čemu se starosna granica ovisnika od narkotika ubrzano spušta, o čemu svjedoči podatak da u prvi kontakt s drogom dolaze i djeca tek nešto starija od deset godina.

Vezani članci Filip Zavadlav Gotov toksikološki nalaz: Filip Zavadlav u krvavom pohodu Splitu bio je drogiran? Slika nije dostupna Lopov s računa žrtve skinuo pola milijuna kuna!

U prilog tome 'Politika' navodi studiju 'Zdravstveno ponašanje djece školskog uzrasta', rađene po metodologiji Svjetske zdravstvene organizacije na uzorku od 5.500 djece iz Beograda, koja je pokazala da je šest posto učenika starih od 11 do 15 godina probalo drogu. Istraživanja pokazuju da je oko 29 posto učenika drogu probalo prije napunjenih 17 godina, oko sedam posto srednjoškolaca probalo je hašiš, oko tri posto 'ecstasy', a heroin oko 2,5 posto mladih i to prije punoljetstva.

'Ovisnost počinje prvo korištenjem marihuane, koja je i najzastupljenija na ovim prostorima. Samo tijekom prošle godine od oko 1,7 tona razne vrste zaplijenjenih droga, oko 1,4 tone je marihuana', kaže neimenovani izvor 'Politike' u srbijanskom ministarstvu unutarnjih poslova. Beogradski list prenosi da marihuana, osim što se legalno uzgaja po mini-plantažama u Srbiji, dolazi u Srbiju uglavnom iz Albanije i iz Crne Gore, a da, osim marihuane, mladi sve više počinju konzumirati sintetičke droge poput 'ecstasyja' i 'speeda', koje često 'gratis' dobivaju na ulazu na zabave.

Sintetička droga u Srbiju stiže najčešće iz Nizozemske, međutim, takozvane tvornice koje se bave ilegalnom proizvodnjom tih narkotika sve se više sa zapada premještaju ka jugoistočnoj Europi i Balkanu, navodi beogradski list. U Beogradu je, podsjeća 'Politika', srbijanska policija otkrila dva ilegalna laboratorija za proizvodnju sintetičkih droga međunarodnih razmjera.

(Hina)