Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sumnjivi slučaj i u Veneciji

U Španjolskoj prvi slučaj svinjske gripe u Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolska ministrica zdravstva Trinidad Jimenez objavila je u ponedjeljak da je zabilježen slučaj svinjske gripe kod muškarca koji je nedavno boravio u Meksiku te da se radi o prvom slučaju te bolesti zabilježenom u Europi.

'Potvrđeno je da je nalaz pacijenta iz Almense, na jugoistoku Španjolske, bili pozitivan na svinjsku gripu', izjavila je ministrica na konferenciji za tisak.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podaci HZJZ-a Od gripe umrlo šestero ljudi: Dvije županije prednjače po broju oboljelih Pune ambulante - 1 Pozivaju na cjepljenje Zdravstveni sustav pod opterećenjem: Ambulante pune pacijenata oboljelih od korone, gripe i hripavca

Radi se o prvom potvrđenom slučaju svinjske gripe u Europi, dok je broj sumnjivih slučajeva u Španjolskoj porastao u ponedjeljak ujutro i sada ih ima dvadesetak. 'Svi su oni stabilno, nijedan slučaj nije težak, čak niti ovaj u kojem je potvrđena svinjska gripa', rekla je Jimenez.

Žrtva svinjske gripe je 23-godišnji mladić koji se iz Meksika vratio 22. travnja, a hospitaliziran je u subotu navečer, kazala je glasnogovornica zdravstvene službe za autonomno područje Kastilje-La Manche.

U Veneciji se sumnja na prvi slučaj svinjske gripe

U Italiji je danas zabilježen prvi slučaj bolesti za koju se sumnja da je riječ o svinjskoj gripi, izvijestila je agencija Ansa, napomenuvši da je u nedjelju navečer u Veneciji hospitalizirana žena sa simptomima koji odgovaraju najnovijem soju virisa gripe, javljaju agencije.

Ta 31-godišnja žena upravo se vratila iz kalifornijskog grada San Diega, gdje je zabilježeno sedam slučajeva te bolesti, prenosi AFP.

Svinjska gripa, od koje je do sada u Meksiku umrlo više od stotinu ljudi, proširila se na SAD, a zdravstvene vlasti se boje izbijanja pandemije, javljaju agencije. U Meksiku je već oko 1614 zaraženih, od kojih je 400 još na bolničkom liječenju. U SAD-u je potvrđeno 20 slučajeva bolesti - osam u new Yorku, sedam u Kaliforniji, dva u Teksasu, dva u Kansasu i jedan u Ohiu.

Kanada je prijavila šest slučajeva svinjske gripe. Riječ je o studentima koji su boravili na Yucatanu, a njihovo stanje je dobro. Bolest se proširila i na Europu pošto je u Španjolskoj potvrđen prvi slučaj. Više zemalja, poput Švicarske, Novog Zelanda, Danske, Švedske, Velike Britanije, Izraela i Kolumbije, priopćilo je da je prijavljeno po nekoliko slučajeva simptomi kojih upućuju na svinjsku gripu. To su uglavnom ljudi koji su nedavno boravili u Meksiku i njihovo se stanje pomno prati.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene