Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uznemirujuće statistike

U sljedećih nekoliko desetljeća izumrijet će 40% životinjskih vrsta koje održavaju ekosustav Zemlje?

Paljenje košnica nakon smrti pčela (Foto: AFP)
Paljenje košnica nakon smrti pčela (Foto: AFP) Foto: AFP
U sljedećih nekoliko desetljeća mogli bismo svjedočiti uznemirujuće brzom izumiranju insekata. Prema studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Biological Conversation, više od 40% znanih vrsta insekata moglo bi izumrijeti u sljedećih nekoliko desetljeća.Taj trend imat će katastrofalne posljedice za planet.

Broj kukaca na Zemlji opada nevjerojatnih 2,5 posto godišnje. Uz 40 posto vrsta koje su trenutno pred izumiranjem, još trećina vrsta je ugrožena - to su brojke koje bi mogle uzrokovati kolaps ekosustava čitavog planeta.

Pročitajte i ovo Poljoprivreda - 2 Klimatske promjene i poljoprivreda Masline u Slavoniji: "Mislim da će kroz 30 do 50 godina mediteranske kulture ovdje biti uobičajene" Ilustracija Odrastanje Ideju jedni nazivaju radikalnom, a drugi zadnjom šansom za spas čovječanstva: ''Opasna zamjena teza''

Kooautori zabrinjavajuće studije, znanstvenici sa Sveučilišta u Sydneyu, Queenslandu i s Kineske akademije poljoprivrednih znanosti, proučavali su desetke postojećih znanstvenih izvješća o smanjenju broja insekata u svijetu te su ispitali razloge opadanja njihova broja. Svojom analizom došli su do – alarmantne globalne slike.

Autor studije, Francisco Sanchez – Bayo rekao je kako je ovo prva „uistinu globalna studija tog problema.“

Dok je u prošlosti fokus znanstvenih istraživanja bio na opadanju broja i bioraznolikosti kralježnjaka, ova je studija naglasila važnost života kukaca u ekosustavu i hranidbenom lancu. Kukci čine preko 70% svih životinjskih vrsta.

Katastrofalne posljedice izumiranja kukaca

Posljedice izumiranja kukaca bile bi „u najmanju ruku katastrofalne“ navodi se u studiji. Insekti su strukturna i funkcionalna baza mnogih svjetskih ekosustava.

Ključni razlozi smanjenja broja kukaca su gubitak staništa i korištenje pesticida u poljoprivredi. Onečišćenje tla i biljaka pesticidima i gnojivima, kao i klimatske promjene, utječu na sve ubrzanije izumiranje kukaca.

Dok veliki broj „specijaliziranih“ insekata koji imaju posebnu ulogu u očuvanju i funkcioniranju ekosustava opada, mala skupina prilagodljivih kukaca se povećava. Ali ni blizu dovoljno da bi mogla zaustaviti trend, navodi se u izvješću.

Mala stvorenja koja upravljaju svijetom

Don Sands, entomolog i umirovljeni znanstvenik, rekao je kako se u potpunosti slaže s tvrdnjom da je gubitak broja insekata vrlo zabrinjavajuć trend koji bi mogao dovesti do ozbiljnih poremećaja Zemljinog ekosustava.

„Ako nemamo kukce koji služe kao moderatori populacije štetočina, ubrzo ćemo se naći u situaciji u kojoj će biti nemoguće uzgajati usjeve i baviti se poljoprivredom“, rekao je.

Dodao je kako ekosustav „mora biti u ravnoteži. Kukci su donji sloj problema i ako ga ne riješimo, svi naši životi mogli bi biti pogođeni. Insekti su mala stvorenja koja upravljaju svijetom.“

Izvješća o padu broja kukaca nisu nova – istraživači su godinama upozoravali na taj trend i što bi on mogao značiti za Zemlju. Jedno je istraživanje, provedeno 2018. godine, pokazalo da su populacije insekata u njemačkim prirodnim rezervatima pale za više od 75 posto, tijekom 27 godina mjerenja, što znači da se izumiranje događa čak i u područjima koja nisu izravno pogođena ljudskim djelovanjem.

„To nisu poljoprivredna područja već mjesta namijenjena očuvanju bioraznolikosti“, rekao je autor tog izvješća, Caspar Hallman.

Ptice jedu ptice

Životinjske vrste koje se oslanjaju na kukce kao na svoj primarni izvor hrane iznimno će patiti zbog smanjenja broja insekata. To će se posljedično odraziti i na vrste koje se nalaze više u hranidbenom lancu. Oprašivanje usjeva i divljih biljaka također će se pronaći na udaru, a time će doći i do poremećaja kruženja  hranjivih tvari u tlu.

Oko 80 posto divljih biljaka oprašuju kukci, dok se 60 posto ptica oslanja na kukce kao izvor hrane. Sands je rekao kako postoji opasnost da će se zbog manjeg broja kukaca veće ptice početi hraniti manjim pticama, koje će tako također biti pred opasnošću od izumiranja.

Potrebna je žustra reakcija

Autori izvješća pozvali su na radikalno i žustro djelovanje.

„Budući da kukci čine najobuhvatniju i najraznovrsniju životinjsku skupinu na svijetu, a obavljaju i krucijalne funkcije očuvanja ekosustava, ovaj trend ne može se ignorirati. Ovakva saznanja trebala bi potaknuti odlučnu akciju kojom bi se pokušalo izbjeći katastrofu“, rekli su autori studije.

Predložili su reorganizaciju postojećih poljoprivrednih metoda te osobito naglasili kako bi trebalo reducirati korištenje pesticida, piše CNN.

„Zaključaj je jasan: Ako ne promijenimo način proizvodnje hrane, veliki broj insekata izumrijet će u roku nekoliko desetljeća“, zaključili su znanstvenici.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene