Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasnost od potopa

U sljedećih 90 godina razina mora mogla bi skočiti za metar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema anketi provedenoj među znanstvenicima, otapanje ledenjaka na Antarktici i Grenlandu do 2100. godine moglo bi povisiti razinu svjetskog mora za cijeli metar.

Otapanje ledenjaka na Antarktici i Grenlandu moglo bi dovesti do porasta razine svjetskih mora i za jedan metar do kraja ovog stoljeća, pokazala je anketa među znanstvenicima koja unosi malo jasnoće u kontroverzno područje znanosti o klimi, piše NBC News.

Takav dramatičan porast razine mora doveo bi do raseljavanja milijuna ljudi iz nizinskih zemalja poput Bangladeša, iz atola u Pacifiku, a izazvao bi i urušavanje dina i nasipa u Nizozemskoj koji štite od mora. Za gradove poput New Yorka i Tokija to bi značilo milijarde dolara troškova za gradnju bedema prema moru koji bi ih štitili od plime.

Pročitajte i ovo Drvo je prvo, ilustracija Svako drvo je važno Zagreb je drugi najzeleniji europski glavni grad: "Možemo prepoloviti broj smrtnih stradanja tijekom najvećih toplinskih valova" Slika nije dostupna Sporazum iz Pariza NAJIZGLEDINIJI SCENARIJ To bi mogao biti naš kraj

>> Kerumova sestra Nevenka pala na ledu i ozlijedila rame

"Posljedice su užasne" kaže znanstvenik Jonathan Bamber sa sveučilišta u Bristolu i koautor istraživanja objavljenog u časopisu Nature Climate Change.

Procjene porasta razine mora zbog otapanja ledenih ploča jedan su od najvećih izazova znanosti o klimi. Neki dokazi govore da se otapanje ubrzava i da je u vezi s promjenama u oceanima i temperaturom atmosfere, iako znanstvenici dozvoljavaju i da se radi o prirodnim oscilacijama. U dodatku na to ledenjaci na razne načine reagiraju na vanjske faktore poput zatopljenja, čak i kad su jedan do drugoga. Rezultat toga je ogromna nepoznanica za znanstvenike kako će otapanje utjecati na razinu mora tijekom ovog stoljeća.

Bamber i njegov kolega Willy Aspinall pokušali su razjasniti problem tehnikom istraživanja koja se obično koristi u prognoziranju potresa ili erupcija vulkana, a koja do sada nije korištena na području znanosti o klimi.

Znanstvenici su na adrese 26 vodećih svjetskih stručnjaka o ledenjacima poslali u dva navrata u razmaku od dvije godine seriju pitanja o ponašanju Antarktike i Grenlanda. Obradom prikupljenih odgovora došli su do toga da je prosječna procjena znanstvenika bila da će otapanje ledenih ploča dovesti do porasta razine mora od oko 30 centimetara do 2100. s tim da su se 'najhrabrije' procjene kretale do 84 centimetra, a uzimajući u obzir termalnu ekspanziju zbog zagrijavanja vode procjena se kretala do porasta razine mora od preko metra.

Bamber kaže da su te procjene više od onih koje je izdao Međuvladin panel za klimatske promjene (IPCC), a koji je govorio o porastu razine mora do 59 centimetara.

Razlika u procjeni porasta razine mora pripisuje se nedavnim istraživanjima koja pokazuju da se ubrzalo otapanje ledenjaka na Grenlandu i Antarktici i otkrićima da bi zapadnoantarktička ledena ploča mogla djelomično kolabirati do kraja stoljeća.

Prema istraživanju porast mora za više od metra ima vjerojatnost 1:20 da se dogodi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene