Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorenje izaslanika

Sjeverna Koreja tvrdi da je poluotok na rubu nuklearnog rata, a krivac je - SAD

Mornarica Južne Koreje i SAD-a
Mornarica Južne Koreje i SAD-a Foto: Afp
Sjevernokorejski poluotok "na rubu je nuklearnog rata", napose zbog "nerazumnih akcija" Sjedinjenih Država, upozorio je u utorak sjevernokorejski izaslanik pri UN-u na Općoj skupštini i zato njegova zemlja nema izbora do ubrzati vlastitu samoobranu.

"Godina 2023. pamti se kao ekstremno opasna", rekao je veleposlanik Kim Song zadnjeg dana godišnjeg zasjedanja UN-a koji okuplja lidere 193 zemalja svijeta.

"Nerazumne akcije i stalna histerija SAD-a i njegovih saveznika u smislu nuklearnog sukoba vode Korejski poluotok prema vojnoj situaciji na rubu nuklearnog rata", rekao je.

"U takvim okolnostima, DNRK (Demokratska Narodna Republika Koreja) hitno mora ubrzati izgradnju svojih kapaciteta samoobrane kako ne bi bila pobijeđena", rekao je Kim pred Općom skupštinom.

Sjeverna Koreja testirala je desetke balističkih raketa proteklih 18 mjeseci, podsjeća agencija Reuters.

Pročitajte i ovo Dalibor Milas NASILJE NAD ŽENAMA Teolog reagirao na skandaloznu izjavu svećenika Ike Mandurića: "Nije, Ike, Denis Buntić učinio lošu stvar, nego je počinio više kaznenih djela"

SAD odavna upozorava da je Pjongjang spreman izvesti sedmi nuklearni pokus dok Pjongjang tvrdi da koristi svoje pravo na samoobranu testiranjem balističkih raketa radi očuvanja svog suvereniteta i sigurnosti od vojnih prijetnji.

Osim SAD-a prozvao je i susjednu Južnu Koreju, američku saveznicu.

"Seul je opsjednut time da bude svjesno podanik Sjedinjenim Državama i da se bratoubilački sukobljava", rekao je Kim, prenosi agencija AFP.

DNRK je pod nizom sankcija Vijeća sigurnosti UN-a zbog svog nuklearnog i raketnog programa od 2006. godine, a mjere su zaoštrene proteklih godina.

Pročitajte i ovo Armenci napuštaju Gorski Karabah - 3 Gorski Karabah Azerbajdžan odustaje od vojne akcije: "Želimo graditi konekcije, transportne linije, na jako miran način"

Međutim, proteklih sedam godina 15-člano Vijeće sigurnosti podijeljeno je u stajalištu kako postupati prema Pjongjangu. Rusija i Kina, koje uz SAD, Britaniju i Francusku imaju pravo veta, tvrde da nove sankcije neće pomoći i žele da se takve mjere ublaže

Kina i Rusija ocjenjuju da zajedničke vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje samo provociraju Pjongjang. S druge strane Washington optužuje Peking i Moskvu da ohrabruju Sjevernu Koreju štiteći je od novih sankcija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene