Sjeverna Koreja navodno ispalila projektil (Foto: AFP)
Sjeverna Koreja navodno ispalila projektil (Foto: AFP) Foto: Afp

Sjeverna Koreja ispalila je u četvrtak neidentificirani projektil, objavila je južnokorejska vojska, manje od tjedan dana otkako je sjevernokorejski vođa Kim Jong Un osobno nadgledao pokusno ispaljivanje više raketa i projektila.


 

Vezani članci Nove napetosti između Sjeverne i Južne Koreje Južna Koreja najavljuje odlučan odogovor nastavi li Sjever poticati napetosti Ljudi gledaju eksploziju međukorejskog ureda za vezu Sjeverna Koreja dignula u zrak međukorejski ured za vezu, sestra Kim Jong Una prijetila: "Dala sam naputak da se odlučno provede iduća akcija"

Projektil je ispaljen oko 4 sata i 30 minuta po lokalnom vremenu iz sjeverozapadnog grada Sino-rija u smjeru istoka, priopćilo je zapovjedništvo južnokorejske vojske ne navodeći druge pojedinosti.

Neimenovani južnokorejski dužnosnik izjavio je da je projektil letio 420 kilometara. To je više od dometa raketa ispaljenih u subotu kada je Sjeverna Koreja lansirala nekoliko raketa sa svoje istočne obale u ocean.

No, ispalila je i najmanje jednu balističku raketu kratkog dometa koja može letjeli do 500 kilometara u onome što je Pyongyang nazvao "regularnom i obrambenom vježbom".

"To nije ništa drugo nego dio regularne vojne obuke. Vježba nije bila usmjerena na nikoga niti je rezultirala pogoršanjem stanja u regiji", kazao je neimenovani glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova čije je riječi prenijela agencija KCNA.

Vježba u subotu je bio prvi test balističkih projektila koji je S.Koreja provela od studenog 2017. kada je ispalila interkontinentalni balistički projektil dugog dometa.

Do novog ispaljivanja raketa i projektila dolazi nakon što su razgovori sa Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom zapeli u veljači, izazvavši uzbunu u obje zemlje koje nastoje navesti Sjever da ukine svoje programe nuklearnog oružja i balističkih projektila. (Hina)