Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši menadžeri finske tvrtke Patria sumnjiče se za odobravanje mita pri zaključivanju posla isporuke oklopnih vozila za Hrvatsku vojsku.


Suđenje bivšim menadžerima finske tvrtke Patria, koji se sumnjiče za odobravanje mita pri zaključivanju posla isporuke oklopnih vozila za Hrvatsku vojsku, započet će u rujnu ove godine, javila je slovenska tiskovna agencija STA koja se poziva na finsku nacionalnu agenciju STT.

Vezani članci Branimir Glavaš Slučaj "selotejp" i "garaža": Odbačena Glavaševa prijava protiv čovjeka za kojega smatra da je ubio Vučkovića Trojici bijelaca počinje suđenje za ubojstvo crnog džogera Sve su snimali: Ganjali tamnoputog džogera, posvađali se s njim pa ga ubili

Suđenje bi trebalo započeti 4. rujna i završiti 13. studenog, određeno je na predraspravnom ročištu koje je održano u ponedjeljak.

Glavni finski tužitelj Jukka Rappe izjavio je na sudu da će temeljem dokumenata nastojati dokazati da su tri predstavnika Patrije krivi za podmićivanje do kojega je došlo od 2005. do 2008. godine.

Oni su se 2005. godine s austrijskim posrednikom i savjetnikom Wolfgangom Rriedlom dogovorili da će 5 posto iznosa cjelokupnog posla biti namijenjeno za mito. Prvotno se radilo o skoro 20 milijuna eura, izjavio je Rappe, dodavši da je broj oklopnih vozila za Hrvatsku kasnije smanjen, pa tako i svota za mito koja je na kraju iznosila nešto više od 3 milijuna eura.

Kakva je mogućnost da se ugovor s Patrijom proglasi ništetnim?

Po riječima finskog tužitelja, koje prenose finska i slovenska agencija, dogovor je bio da dva posto tog iznosa bude isplaćen direktoru "Đure Đakovića" Bartolu Jerkoviću, jedan posto tadašnjem hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću i jedan posto nekadašnjem premijeru Franji Greguriću. Rappe je rekao da se radi o vrlo složenom slučaju jer su neki računi bili krivotvoreni te da finsku tužiteljstvo ne zna niti kome je novac bio stvarno isplaćen.

No, zna se da je Patria platila za poslove savjetovanja u Austriji, kazao je finski tužitelj.

Obrana finskih menadžera tvrdi da mito nitko nije obećao, ponudio niti isplatio te da su konzultantski ugovori u trgovini oružjem nešto normalno.

Kad se ide na novo tržište, normalno je da se u tome ima savjetnika koji ugovorom često dobiju isplatu tek nakon zaključenog posla, tvrdi obrana.

Završena rasprava po žalbi za Patriu

Finski tužitelj Rappe među ostalim tvrdi da je Patria Jerkoviću platila put u Tajland, upravo u vrijeme kad se je u Hrvatskoj odlučivalo o različitim ponudama za isporuku oklopnih vozila za hrvatsku vojsku, dok obrana optuženih tvrdi da radilo o službenom putu koji nije imao veze s odlučivanjem o ponudi Patrije.

Istu grupu bivših Patrijinih menadžera finski sud u mjestu Haemeenlinna, gdje je sjedište Patrije, u siječnju je oslobodio optužbe da se isplatili mito austrijskim posrednicima i slovenskim dužnosnicima, u sličnom slučaju ugovora za isporuku oklopnih vozila za slovensku vojsku koji je isprva trebao biti "težak" 278 milijuna eura, ali nije u cijelosti realiziran.

No, tužitelj Rappe se na presudu žalio na viši sud, koji bi ove godine trebao odlučiti hoće li odrediti novo suđenje ili će prvostupanjska presuda biti potvrđena. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju