Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Janša već osuđen

Kakva je mogućnost da se ugovor s Patrijom proglasi ništetnim?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mogućnost da Slovenija finskoj Patriji vrati već isporučena vojna oklopna vozila, aktiviranjem tzv. protukorupcijske klauzule, nakon što je bivši premijer Janez Janša zbog tog posla pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora, minimalna je, ocjenjuje većina stručnjaka za područje naoružanja.

"Svih 30 oklopnih vozila Patria ostat će u Sloveniji jer bi se proces protiv Patrije, ako do njega uopće i dođe, vukao godinama, a vozila i ugrađena oprema bi u međuvremenu postali zastarjeli i bez vrijednosti", izjavio je za ljubljansko "Delo" od srijede vojni stručnjak Klemen Grošelj.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Walter Zakrajšek - 3 Blizu granice s Hrvatskom Završena akcija spašavanja: Otkriveno stanje speleologa, a spasilačka služba razmišljala je i o miniranju Domagoj Mikić i Damijan Šinigoj - 4 Teško je ozlijeđen Speleolog upao u špilju duboku 150 metara: Akcija spašavanja trajala 18 sati

Ministar obrane Roman Jakič izjavio je u utorak da će kao legalist, a nakon što je bivši premijer Janez Janša zajedno s nekadašnjim brigadirom slovenske vojske Antonom Krkovičem osuđen na pravomoćnu zatvorsku kaznu zbog korupcije u slučaju Patria, aktivirati protikorupcijsku klauzulu iz izvornog ugovora s finskim proizvođačem iz 2006. godine.

Prema toj klauzuli, u slučaju da se utvrdi da je posao zaključen na osnovi korupcijskog čina, ugovor se proglašava ništetnim na štetu Patrije, koja bi morala primiti isporučena vozila natrag i platiti odštetu Sloveniji.

Iako ministar Jakič tvrdi suprotno, slovenska struka za pitanja naoružanja i opreme ocjenjuje da je takav scenarij "znanstvena fantastika" i da od dobivanja odštete i vraćanja vozila koja slovenska vojska već koristi u svojim operacijama neće biti ništa, navodi "Delo".

U slučaju da bi ministar doista počeo s pobijanjem ugovora, morala bi biti ocijenjena vrijednost svakog pojedinog oklopnog vozila, a među ostalim od vrijednosti odbijeni dijelovi koji su proizvedeni u Sloveniji, na primjer kupole vozila, što pokazuje da se radi o nemogućoj misiji, tvrdi vodeći slovenski list.

Ugovorom s Patrijom iz 2006. godine Slovenija se obvezala na preuzimanje 135 naoružanih oklopnih vozila, ukupno vrijednih 278 milijuna eura.

Zbog svih kontroverzi oko tog posla te korupcijskih istraga u Finskoj, Austriji i Sloveniji, ugovor je lani, uz obostrani pristanak, promijenjen te izvorni ugovor suspendiran. Ukupno je Sloveniji Patria zato isporučila samo 30 oklopnih vozila s naoružanjem, u vrijednosti od oko 75 milijuna eura.

Jakič je rekao da je pored eventualnog aktiviranja protukorupcijske klauzule, što bi omogućilo Sloveniji da vrati isporučena vozila i za njih dobije novac natrag, za Ljubljanu financijski problem i to što ju zbog posla s Patrijom za visoku odštetu sada tuži i tvrtka "Sistemska tehnika" koja je posao isporuke vozila izgubila u korist Patrije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene