Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Oluka za 30 dana

Završena rasprava po žalbi za Patriu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred ljubljanskim Višim sudom u srijedu je završena rasprava o žalbi na prvostupanjsku presudu bivšem premijeru Janezu Janši i suučesnicima u aferi Patria, no sud nije objavio odluku već će je u roku od 30 dana, a možda i nešto dužem, pismeno uputiti strankama u postupku.

Glavni akter, sada slovenski oporbeni čelnik Janša izjavio je po završetku današnjeg postupka da odugovlačenje žalbenog postupka na prvostupanjsku presudu kojom je lani osuđen na zatvorsku kaznu zbog korupcijske afere Patria svjedoči da je proces politički motiviran te iznio mišljenje da će prvostupanjska presuda 'pasti'.

Pročitajte i ovo Incident u Petrinjskoj vojarni: Ilustracija - 1 Otkrio Dnevnik Nove TV Pokrenuta istraga zbog oštećenja oklopnog vozila u petrinjskoj vojarni: Je li bilo ljudske pogreške? Ilustracija NITKO NIJE OZLIJEĐEN U petrinjskoj vojarni oštećeno borbeno oklopno vozilo Patria: Dnevnik Nove TV otkriva detalje incidenta

U svojoj raspravi na Višem sudu Janša je rekao da je prvostupanjska presuda kojom je osuđen na zatvor 'konfuzna' i da nigdje ne vidi dokaza da je uistinu primio mito od Patrije ili obećanu nagradu, a da se s predstavnicima Patrije nije nijednom sastao.

'Odluku Višeg suda na našu žalbu očito će se nastojati što više približiti izborima za Europski parlament, što je dodatni znak da se od samoga početka radi o političkom procesu', rekao je Janša nakon završetka postupka pred senatom Višeg suda u Ljubljani, pred kojim su obrana i tužiteljstvo iznijeli svoje poglede na žalbeni proces.
'Prvostupanjska presuda u svakom će slučaju pasti', rekao je Janša.

Ulipnju prošle godine prvostupanjski sud u Ljubljani Janšu je proglasio krivim što je primio 'obećanje nagrade' od finske tvrtke Patria, u vrijeme kad je bio premijer 2006. godine, za posao isporuke oklopnih vozila za slovensku vojsku koji je dobila finska tvrtka.

Janša, koji cijelo vrijeme tvrdi da se radi o političkom 'konstruktu' i izmišljenim optužbama iza kojih stoje njegovi politički protivnici, tom je prilikom osuđen na dvije godine zatvora i plaćanje novčane kazne od 37.000 eura. Istom novčanom kaznom i zatvorom od po 22 mjeseci zatvora tada su osuđeni i nekadašnji brigadir slovenske vojske Anton Krkovič te Ivan Črnkovič, direktor tvrtke Rotis koja je bila posrednik između Patrije i naručitelja vozila za slovensku vojsku.

Senat Višeg suda u Ljubljani, kojem su se Janša, Krkovič i Črnkovič žalili na prvostupanjsku presudu, u srijedu je razmatrao žalbu, ali odluku još nije donio. Kako je objašnjeno, odluka drugostupanjskog suda strankama u postupku bit će naknadno poslana poštom, pri čemu zbog opsežnog sudskog spisa nije isključeno da će se to dogoditi i u dužem roku od 30 dana, kakav je predviđen zakonom.

Rasprava je započela obrazloženjem žalbi, nakon čega je u raspravi sudjelovalo i tužiteljstvo. Tužitelj Andrej Ferlinc izjavio je prilikom rasprave da podržava presudu donesenu na prvostupanjskom sudu i da je presuda svakom razumljiva. Suprotno njemu, Janšin odvjetnik Franci Matoz rekao je da u prvostupanjskom suđenju nije dokazana komunikacija Janše, koji je tada bio predsjednik vlade, sa suoptuženima i s predstavnicima Patrije. Krkovič je nakon ponovne rasprave slučaja rekao da ima dobar osjećaj i da očekuje oslobađajuću presudu, dok je Črnkovič izjavio da ima slab osjećaj jer je u Sloveniji 'sve moguće' pa se opet može očekivati osuđujuća presuda.

Drugostupanjski sud može žalbu Janše i suosuđenih odbiti i potvrditi prvostupanjske presude, može poništiti presudu i vratiti slučaj na ponovno odlučivanje prvostupanjskom sudu, a može i promijeniti izrečenu presudu prvog stupnja. U slučaju da se sud odluči poništiti presudu i vratiti slučaj na ponovno suđenje, prijetila bi mu zastara koja pada u kolovozu sljedeće godine. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene