Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministri vanjskih poslova, uključujući američku državnu tajnicu Condoleezzu Rice, okupili su se na sastanaku posvećenom nalaženju načina za okončanje sukoba između Izraela i gerilaca Hezbollaha. Jedno od važnih pitanja na sastanku je i doprema humanitarne pomoći Libanonu.


Na sastanku su predstavnici europskih i arapskih zemalja, te izaslanstava međunarodnih organizacija. Predviđeno je da sastanak traje jedan dan, a presjedaju mu Italija i SAD. Sudionici će razmotrit uvjete za prekid vatre, slanje međunarodnih mirovnih snaga u južni Libanon i otvaranje zaštićenih koridora za dostavu humanitarne pomoći.

Vezani članci Gordan Grlić Radman, Dragan Ćović Grlić Radman i Dragan Čović nakon sastanka: "Možemo biti zadovoljni rezultatima izbora u BiH" Slika nije dostupna Joe Biden i izraelski predsjednik Rivlin razgovarat će o Iranu

Prodi: Jasno osuditi terorizam

''Treba jasno osuditi terorizam'', izjavio je predsjednik talijanske vlade Romano Prodi u srijedu u Rimu otvarajući sastanak. 

Prodi je upozorio na patnje civilnog pučanstva koje treba  humanitarnu pomoć. 

Naglasio je kako ''Italija jasno osuđuje one koji upotrebljavaju teror kao instrument za postizanje vlastitih političkih ciljeva. Terorizam koji sije smrt neće nikada biti opravdan".

Prema Prodijevim riječima ovaj bi međunarodni skup trebao zajamčiti "stabilnost Libanonu i konačnu sigurnost Izraelu". 

Sudinici sastanka

Na sastanku su i glavni tajnik UN-a Kofi Annan, libanonski premijer Fuad Siniora,te ministri vanjskih poslova Kanade, Jordana, Egipta, Rusije, Francuske, Cipra, Saudijske Arabije, Velike Britanije, Španjolske, Turske, Njemačke i Grčke.

Tu su i predsjednik Svjetske banke Paul Wolfowitz, visoki predstavnik za vanjsku politiku EU Javier Solana, ministar vanjskih poslova zemlje predsjedateljice EU Erkki Tuomioja i povjerenica Europske komisije za vanjske poslove Benita Ferrero Waldner. Kao promatrač pozvana je i Sveta Stolica.

Oko Farnesine, sjedišta ministarstva vanjskih poslova gdje se održava sastanak, poduzete su posebne mjere sigurnosti, a nad zgradom stalno leti policijski helikopter.

Sa skupa izvještava više od 500 novinara.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju