Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U ratu protiv kriminala i trgovine drogom koji je na Filipinima intenziviran nakon dolaska na vlast predsjednika Rodriga Dutertea, u manje od tri mjeseca smrtno je stradalo 2400 osoba, po podacima policije.


Treba istaknuti da je od toga samo 1011 osoba ubila policija, dok je pogibija preostale 1391 osobe "predmet policijske istrage", stoji u policijskom priopćenju, što upućuje na to da su navodni kriminalci žrtve izvaninstitucionalnih tijela, milicija i međusobnih obračuna.

Vezani članci Rodrigo Duterte (Foto: AFP) "Bog razapet? Kako neimpresivno": Duterte tvrdi da bi njegov Isus spalio sve nevjernike Ilustracija predsjednika Filipina Rodriga Dutertea (Foto: AFP) Duterte nazvao Hitlera ludim tijekom posjeta Yad Vashemu

Duterte, koji je velikom većinom izabran u svibnju, neočekivano je pobijedio populističkim obećanjima da će stati na kraj kriminalu te da će pogubiti desetke tisuća kriminalaca.

Otad je policija izvijestila da svaki dan ubije nekoliko trgovaca drogom, uz objašnjenje da je riječ o ubojstvu u legitimnoj obrani. No brojni žrtve pogibaju od ruke nepoznatih naoružanih osoba ili ih policija pronalazi s natpisom na kojemu stoji da je riječ o trgovcu drogom.

Policija tvrdi da su te zločine počinili pripadnici mafije koji eliminiraju neke svoje članove kako bi ih ušutkali.

Ujedinjeni narodi i organizacije za obranu ljudskih prava osuđuju ubojstva i pogubljenja osoba za koje se smatra da su trgovci drogom ili kriminalci bez prethodnih sudskih procesa, uz pretpostavku da sve ubijene osobe zasigurno nisu trgovci drogom ni kriminalci.

Nakon kritika iz UN-a Duterte je zaprijetio da će napustiti svjetsku organizaciju da bi nakon dva dana kazao da se samo šalio. (Hina)