Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rodrigo Duterte obećao je tijekom kampanje da će iskorijeniti kriminal unutar šest mjeseci


Rodrigo Duterte, novoizabrani filipinski predsjednik, dao je građanima odriješene ruke. U subotu navečer ih je opet pozvao da slobodno pucaju po dilerima drogom te im je čak obećao i odlikovanja ukoliko kojeg dođu glave.

Vezani članci Slika nije dostupna Duterte prijeti izgonom europskih veleposlanika: "Imate 24 sata da napustite moju zemlju" Slika nije dostupna Filipinski predsjednik naredio policiji da ubije njegova najstarijeg sina

"Imate moju punu podršku. Ukoliko ugledate dilera kako se opire uhićenju, odnosno vidite jednog da nekom građaninu prijeti pomoću noža ili pištolja, slobodno ga ubijte", izjavio je Duterte (71), koji je tijekom kampanje obećao da će iskorijeniti kriminal u državi unutar šest mjeseci.

'BIT ĆU DIKTATOR' Premoćno izabran za predsjednika države iako je najavio 'krvavi rat' i kontrolu rađanja

Duterte je ponovio da će izdašno nagrađivati sve koji izdaju ili sami ubiju nekog "narko bossa", a ponovo je pozvao i pojedine policijske službenike, za koje vjeruje da su korumpirani, da sami odstupe prije negoli ih se dočepa.

Dapače, i njima je jasno zaprijetio, pa i policijski službenici mogu očekivati da će im doslovno letjeti glave ako ih pohlepa odvede tako daleko da se ogriješe o zakone. 

Najavljuje pokolje, žao mu je što nije silovao, a narod ga želi za predsjednika

Podsjetimo, dok je kao gradonačelnik vodio Davao, Duterte je bio osumnjičen da je 'držao' eskadrone smrti koji su nemilosrdno ubijali kriminalce, međutim nikada mu i ništa nije dokazano jer se jednostavno nitko nije imao hrabrosti istupiti i protiv njega svjedočiti.

Upravo zbog toga se brojne udruge za zaštitu ljudskih prava boje da će biti svega jednom kada 30. lipnja i službeno počne obnašati ulogu predsjednika.