448017
448017
448017
448017
448017

ŽENA, MAJKA, UBOJICA Potresna ispovijest žene koja ubija narko dilere za život

  • , 26.08.2016., 15:52
  • Autor:
  • komentara

Filipini se nalaze u središtu brutalnog rata protiv droge, kojeg provodi novoizabrani i kontroverzni predsjednik Rodrigo Duterte i koji je dosad uzeo 2000 žrtava u svega nekoliko tjedana.

 
 
 
 
Žena s pištoljem (Foto: Guliver/Cover Images)
Žena s pištoljem (Foto: Guliver/Cover Images)

Reporter BBC-ja Johnathan Head istražio je tamnu stranu rata protiv narko kartela na Filipinima i otkrio posve nevjerojatnu priču, ravnu onima iz holivudskih scenarija. Razgovarao je sa ženom koja se našla zarobljena u strahotama tog rata i u ulozi kakvu je teško uopće i zamisliti. Osim što je majka, ona je i tajni ubojica, koji radi za vladu predsjednika Detertea i koja je dosad ubila šest narko dilera.

"Kad srećete ubojicu, ne očekujete omanju, nervoznu ženu koja u naručju ima bebu", piše Head. No tako je upravo i bilo.

"Moj prvi posao prije dvije godine bio je u obližnjoj provinciji. Bila sam jako uplašena jer mi je to bio prvi put", priča Maria, kojoj to nije pravo ime već pseudonim. Ona je i danas ubojica koja provodi naručena ubojstva narko dilera za vladu predsjednika Dutertea i koja za to dobiva novac, od kojeg s obitelji preživljava.

6 žrtava, 6 hitaca u glavu

Maria je sve svoje žrtve eliminirala hicem u glavu iz pištolja, kaže. Ona je dio tima ubojica, koji uključuje tri žene, koje su na iznimnoj cijeni, jer se mogu približiti žrtvama bez da podignu sumnju na sebe, kao što bi to bio slučaj s muškim ubojicom.

Istog popodneva, kad se Head susreo s Mariom, ona i njezin suprug su se na brzinu morali preseliti iz sigurne kuće u kojoj su živjeli, jer im je boravak tamo bio kompromitiran, a životi u opasnosti.

Jednog dana trebala im je žena...

Maria je pojasnila kako je sve počelo. Prvo je njezin suprug bio unovačen od strane policajca da ubije nekog dužnika, koji je usput raspačavao i drogu. Ubrzo su tako naručena ubojstva postala regularna stvar za njezinog supruga, no nakog određenog vremena, pojavio se novi izazov.

"U jednom trenutku im je bila potrebna žena... moj me suprug ponukao da ja to obavim. Kad sam ugledala muškarca kojeg sam imala zadatak ubiti, prišla sam mu i upucala ga", priča ona.

Rat s jasnom porukom

Maria i njezin suprug dolaze iz siromašnog dijela Manile te zarađuju do 20.000 filipinskih pesosa po ubojstvu, odnosno oko 430 dolara. Za filipinske uvjete, to je pravo bogatstvo, no Maria je sve uplašenija, nervoznija i želi izaći iz tog začaranog mračnog kruga.

Naručena ubojstva novitet su na Filipinima, ali odredi za naručena ubojstva imaju pune ruke posla. Predsjednik Duterte takvom je politikom i pristupom problemu raspačavanja droge u filipinskim gradovima, kriminalcima, ali i narodu poslao jasnu poruku - dalje ruke od droge, ili...

Izvan zakona

Prema podacima tamošnje policije, više od 1900 osoba je ubijeno u incidentima vezanima za drogu, otkako je Duterte preuzeo ured predsjednika 30. lipnja. Od tog broja, policija je usmrtila 756 osoba koje su se opirale uhićenju. Ostale smrti su službeno pod istragom. U praksi, ta istraga neće dati rezultate iz jasno vidljivih razloga.

Gotovo sva tijela ubijenih žrtava su siromašni građani - taksisti, fizički radnici i nezaposleni. Pored njih su nerijetko pronađeni kartonski natpisi - da ne petljaju s drogom.

Nasilje kojeg narod odobrava

Unatoč mračnoj statistici, brutalnim egzekucijama i općem strahu, Duterteov rat je popularan kod građana, koji odobravaju njegove mjere i čvrstu kampanju. Za sve krive takozvanu "šebu" pošast (naziv droge) pa tako i za porast kriminala i uništavanje života.

No, Maria žali za odlukama koje je donijela. "Osjećam krivnju i živci mi stradavaju. Ne želim da obitelji onih koje sam ubila progone mene", kaže.

Bez izlaza

Zabrinuta je za svoje djecu i što će ona misliti o njoj zbog svega toga. "Ne želim da mi kažu da su oni mogli živjeti zato jer smo mi ubijali za novac", kaže Maria.

Njezin stariji sin već postavlja pitanja o porijeklu novca i otkud im uopće toliko novca.

Maria ima još jedno naručeno ubojstvo za obaviti i želi da ono bude njezino posljednje. No, njezin šef je zaprijetio da će ubiti bilo koga tko pokuša odustati. Maria je zarobljena u paklu na koji je pristala prije dvije godine.

S nadređenima nema šale, nema priče. Kad se priča, tema je samo jedna. "Samo govorimo o misiji i kako je provesti. Jednom kad je misija gotova, više ne razgovaramo o njoj", priča Maria.

Maria ima daleko više mračnih misli i stvari koje ne želi podijeliti sa svijetom, a BBC-jev reporter samo je promatrao kako grči prste dok govori i čvrsto sklapa oči. Od straha. Od beznađa.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se