Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U nemirima i postizbornom nasilju u Keniji ubijeno je oko tisuću ljudi, a gospodarstvu je nanesena šteta od milijarde dolara, izvijestili su kenijski ministar financija i oporbeni čelnici.


Ta zemlja na istoku Afrike pogođena je valom prosvjeda i plemenskih sukoba nakon sporne izborne pobjede sadašnjeg predsjednika Mwaia Kibakia nad oporbenim liderom Railom Odingom.

Vezani članci Neredi u Ljubljani zbog mjera protiv korone - 4 U Ljubljani neredi zbog mjera protiv korone: Prosvjednici napali policiju petardama, ima i ozlijeđenih Slika nije dostupna Kenija: Amnesty osuđuje uporabu pretjerane policijske sile

Vlada iznosi podatke o oko 500 mrtvih i 255.000 raseljenih osoba, no Odinga je Reutersu izjavio kako je u nemirima smrtno stradalo "približno 1.000 ljudi".

Humanitarci ističu da bi taj broj mogao biti i veći nakon jedne od najvećih kriza u Keniji od stjecanja neovisnosti od Velike Britanije 1963. godine, navodi Reuters.

Ministar financija Amos Kimunya procjenjuje da je zbog zastoja proizvodnje nastala šteta od milijarde dolara. U to nije uračunato uništavanje imovine u divljanju koje je nastupilo nakon proglašenja izbornih rezultata 27. prosinca, rekao je Kimunya, a prenosi AP.

Nemiri su uzdrmali financijsko tržište i doveli do odgode tjednih dražbi kave i čaja.

No aukcijska prodaja čaja, u kojoj uz ostale sudjeluju i Burundi, Uganda, Tanzanija i Mozambik, nastavljena je u ponedjeljak.

Prema procjenama Središnje banke, kenijsko gospodarstvo rast će u 2008. godini po stopi od osam posto, dok su vladine prognoze sedam posto.

Prošloga su tjedna Svjetska banka i ostali donatori izrazili
zabrinutost da bi kriza mogla zaprijetiti impresivnim gospodarskim dostignućima Kenije, ali i naštetiti regionalnim gospodarstvima koja ovise o Keniji kao snažnom financijskom središtu, navodi AP.