Dolazak kardinala na sud (Foto: AFP)
Dolazak kardinala na sud (Foto: AFP) Foto: Afp

Obrana trećeg čovjeka Vatikana, australskog kardinala Georgea Pella, optužila je u ponedjeljak policiju da je zapostavila svjedočenja u njegovu korist, prvog dana pripremnog ročišta koje bi trebalo odrediti može li mu se suditi za stara seksualna zlostavljanja.


Kardinal Pell (76), jedan od najbližih savjetnika pape Franje, kategorički opovrgava sve optužbe. Uzeo je dopust da se može braniti. Navodni događaji odvijali su se prije jako puno vremena. Njihova prava priroda nije otkrivena, jedino da se radilo o "brojnim tužiteljima".

Vezani članci Prosvjedi protiv restriktivnih mjera u Australiji - 3 Okreću se suživotu s virusom, ali ne misle odustati: "Lockdown će trajati sve dok se ne cijepi 70 posto ljudi" Svađa svjetskih velesila zbog podmornice - 2 Velika svađa svjetskih sila - Francuska najavila povlačenje veleposlanika iz SAD-a i Australije: "Ovo je golema pogreška, nož u leđa"

Kardinal se stepenicama suda u Melbourneu popeo u pratnji više desetaka policajaca.

Nekoliko prosvjednika čekalo ga je pred sudom. Među prisutnima bili su i oni koji kardinala podržavaju.

Tijekom ročišta koje bi trebalo trajati četiri tjedna saslušat će se približno 50 svjedoka. Potom će sud odlučiti je li dosje dovoljno čvrst da se kardinala ponovno pošalje na sud.

Kardinal Pell optužen je u lipnju 2017. za "prekršaje seksualnog zlostavljanja".

Saslušanje je bilo otvoreno medijima na pola sata i potom prekinuto. Rasprave se nastavljaju iza zatvorenih vrata.

Odvjetnik kardinala Pella, Robert Richter, kazao je da je obrana opskrbila policiju brojnim svjedočenjima u korist prelata koje je trebala ispitati. "Policija to nije učinila", optužio je Richter. (Hina)