Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talijanska policija i karabinjeri uhitili su u ponedjeljak ujutro u Reggio Calabriji, gradu na jugu Italije, 18 osoba osumnjičenih za mafijaško udruživanje, među kojima i neke političare i dužnosnike u zdravstvenim ustanovama regije Calabrije.


U operaciji, nazvanoj "Onorata Sanita" (pošteno zdravstvo), u kojoj su razotkrivene veze između mafijaške organizacije klana Morabito i zdravstvenih ustanova uhićeni su i neki političari, među kojima i regionalni povjerenik Domenico Crea, te neke vezane za ubojstvo potpredsjednika regionalnog vijeća Francesca Fortugna, koji je ubijen u gradu Locriju 2005. u zasjedi na biračkom mjestu. 

Vezani članci Mito, ilustracija Skandal uoči izbora: Dvojica političara dali ostavke zbog afere primanja mita, poznato i za što Slika nije dostupna Uhićeni mafijaši osumnjičeni za potkradanje novca za migrante

Domenico Crea, izabran je 2005. na listama stranke Margherita u regionalno vijeće Calabria poslije smrti Fortugna, kojega je ubila kalabrijska mafija zvana 'ndrangheta.

Uhićeni su i dužnosnici u zdravstvenim ustanovama Calabrije, Peppino Biamonte i Piero Morabito, te Alessandro i Giuseppe Marciano, otac i sin, optuženi za ubojstvo Fortugna. Ova operacija ponovno je pokazala povezanost mafijaških organizacija i političara.