Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Italija je u subotu odala počast najmanje 291 žrtavi potresa koji je ovaj tjedan sa zemljom sravnio nekoliko sela u središtu zemlje zbog čega je proglašen dan žalosti.


Predsjednik Republike Sergio Mattarella, premijer Matteo Renzi i stotine stanovnika i pripadnika spasilačkih službi nazočili su pogrebnoj misi za 35 žrtava potresa u Arquati i Pescari del Tronto.

Vezani članci Potres kod Šibenika Opet se trese Dalmacija: Kod Šibenika potres magnitude 2,9 po Richteru Lorenzo Gentile - 2 Je li u Petrinji bilo krađe humanitarne pomoći? Talijan tvrdi: "Paketa nije bilo. Optužili su me da smo poslali popišanu robu." U općini mu dobacuju: "Mafijo"

"Nemojte se bojati izraziti svoju patnju, ali ne gubite hrabrost", rekao je u propovjedi biskup Ascolija, msgr. Giovanni D'Ercole.

"Zajedno ćemo ponovno sagraditi naše kuće i crkve. Zajedno ćemo vratiti život u naše zajednice, na našim tradicijama i ruševinama smrti".

Vidljivo potresen, Renzi nije držao govor, ali je, kao i ostali političari, pozdravio obitelji žrtava i mjesne čelnike na kraju ceremonije.

Među lijesovima bio je i lijes 9-godišnje Giulije, čije je tijelo zaštitilo njezinu petogodišnju sestru Giorgiju, koja je među posljednjima izvučena živa iz ruševina.

Druga ceremonija predviđena je za idući tjedan za žrtve Accumolija i Amatricea, naselja s 2.500 stanovnika koje oplakuje najmanje 230 svojih mještana, na drugoj strani planine.

U povodu dana žalosti, kanali javne televizije označeni su crnom vrpcom i ne emitiraju reklame, a počast žrtvama odana je i zvonjavom crkve u Assisiju, koja je 1997. i sama bila pogođena jakim potresom.

Broj poginulih porastao na 291

U Amatriceu spasilačke ekipe izvukle su u noći i u subotu ujutro iz ruševina nova mrtva tijela, čime je broj poginulih porastao na 291, a pod ruševinama vjerojatno ima još žrtava.

Među poginulima je najmanje 16 stranaca, turista ili onih koji već dugo žive u Italiji: desetero Rumunja, troje Britanaca, jedna Španjolka, jedan Salvadorac i jedna Kanađanka, po vlastima tih zemalja.

Tlo i dalje podrhtava, što otežava rad spasiocima. Od srijede je zabilježeno 1.300 manjih udara, u subotu u zoru jedan magnitude 4, a tlo je utonulo dvadesetak centimetara na području dužine 10 kilometara.

Bez krova na glavom ostalo je gotovo 2500 ljudi, koji su noć proveli u nekom od 42 šatorska kampa. Obnova će stajati milijarde eura.

Sličan potres pogodio je 2009. L'Aquilu, 50-ak kilometara dalje, kada je poginulo više od 300 ljudi. (Hina)