Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri stranke

U Estoniji pala vlada zbog neslaganja u koaliciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Estonska koalicijska vlada koju čine tri stranke pala je u ponedjeljak navečer, pošto su socijaldemokrati i konzervativci zatražili odlazak premijera Taavija Roivasa.

No pad vlade ne bi trebao donijeti veće promjene u vanjskoj politici te baltičke zemlje, članice NATO-a, EU-a i eurozone, ocjenjuje analitičar Ahto Lobjakas.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura" Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima

"Za socijaldemokrate u SDE-u i konzervativce u IRL-u, suradnja s Reformskom strankom (Roivasa) u ovoj vladi je završena", rekla je za AFP Heidi Ojamaa, glasnogovornica socijaldemokrata. Koalicija, na vlasti od travnja 2015., imala je 59 od 101 zastupnika u estonskom parlamentu.

Upozorivši da "Estonija ide prema lijevoj koaliciji" i da je to "opasno", potpredsjednik Reformske stranke i ministar unutarnjih poslova Hanno Pevkur rekao je za estonsku javnu televiziju da će vrh stranke na sastanku u utorak razgovarati o ostavci Taavija Roivasa (37).

"I SDE i IRL večeras službeno počinju nove koalicijske pregovore s oporbenom proruskom Strankom centra", rekao je za AFP politički analitičar Ahto Lobjakas.

Stranka centra koja u parlamentu ima 27 mjesta, druga je po veličini estonska stranka. Veoma je popularna u ruskoj manjini u ovoj zemlji s 1,3 milijuna stanovnika.

Stranka centra je proteklog vikenda imenovala novog predsjednika Juria Ratasa (38) koji bi, drže analitičari, mogao biti novi premijer. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene