Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija će do 2020. povećati Crnomorsku flotu za 80 ratnih brodova i do 2016. dovršiti drugu pomorsku bazu kod grada Novorosijska, objavio je u utorak zapovjednik flote.


U razgovoru s predsjednikom Vladimirom Putinom koji je posjetio Novorosijsk, videadmiral Aleksander Vitko rekao je da je zbog širenja NATO-a potrebna još jedna baza, uz onu na Krimu koju je Rusija pripojila u ožujku.

Vezani članci Slika nije dostupna Krim: Napadnut ukrajinski izviđački zrakoplov, Rusi pucali na misiju OESS-a Slika nije dostupna Branitelji Majdana zaposjeli rusku ambasadu u Kijevu!

"Očekujemo da će 80 brodova i ostalih plovila stići do 2020. Crnomorska flota imat će tada 206 brodova i drugih plovila", rekao je Vitko, prenosi novinska agencija Interfax.

"Brodovi NATO-a su stalno prisutni u Crnom moru i NATO ondje planira otvoriti pomorsku bazu", dodao je.

Tajni transkripti sve otkrili...

Sjevernoatlantski savez u Crnom moru redovito provodi vojne vježbe, osobito nakon aneksije Krima naseljenog većinom ruskim stanovništvom.

Izvor iz NATO-a rekao je da mu nisu poznati ruski planovi, ali je dodao da članica NATO-a Bugarska ima bazu u Crnom moru kojom se mogu služiti saveznički brodovi. Članice Rumunjska i Turska također imaju obalu na Crnom moru.

Putin do kraja desetljeća planira uložiti 545 milijardi dolara u obnovu ruskih oružanih snaga, a dio će biti iskorišten za vojnu infrastrukturu na Krimu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook