Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove tehnologije

Papa inovator - u čemu je sve bio prvi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. u gotovo osam godina svog pontifikata bio je u mnogočemu prvi papa.

Za papu je Benedikt XVI. izabran 19. travnja 2005. godine i od tada je pokazao kako i Vatikan ide u korak s vremenom. Krajem prošle godine postao je prvi papa koji je koristio neku društvenu mrežu, pa je tako u skladu s tim poslao i svoj prvi tweet. Sveti otac prvi je 'tweet' sljedbenicima i ostatku online svijeta poslao s tablet računala 12. prosinca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tko će biti izabran? Sutra počinje izbor novog pape: Znate li kako izgledaju konklave? Slika nije dostupna Dan do konklave Kardinali stigli u Vatikan: Doznajte o kojima se najviše priča!

Na Twitter profilu @pontifex prva poruka pisana je na sedam jezika - engleskom, talijanskom, portugalskom, francuskom, njemačkom, poljskom i arapskom jeziku.

>> Pročitajte što je Papa napisao u svom prvom 'tweetu'

U godišnjoj poruci o društvenim mrežama, pozvao je katolike da se služe društvenim mrežama, mjestima za dijalog i rasprave na kojima bi odgovornost i razum trebali prevladati senzacionalizam i preveliku količinu informacija.

>> Papa poručuje vjernicima: Angažirajte se na Facebooku i Twitteru

Papa je potpuno prihvatio nove tehnologije, pokazao je to i kada je božićne lampice na jednom od najvećih elektroničkih drvaca na svijetu uključio putem iPada iz Vatikana. Tisuće lampica tada su bile postavljene na veliku konstrukciju elektroničnog drvca na brdu u Gubbiju.

>> Papa putem iPada upalio lampice na ogromnom elektroničkom drvcu

Nakon niza skandala vezanih za seksualna zlostavljanja djece u crkvama mnogih katoličkih zemalja, on je i prvi papa koji se otvoreno pozabavio pitanjem pedofilije u crkvenim redovima. U ožujku 2010. Benedikt XVI. javno je osudio svećenike i druge službenike Katoličke Crkve povezane sa pedofilijom i maltretiranjem maloljetnika.

>> Papa potpisao pismo o zlostavljanju djece u Irskoj

Iako nije prvi papa koji je dao ostavku, prvi je papa koji je to učinio zbog nemogućnosti obavljanja dužnosti, a ne nesuglasica u vatikanskim redovima. Posljednji je put ostavku dao papa Grgur XII 1415. godine. Ostavke su dali još papa Benedikt IX. 1045. godine. Grgur VI. 1046. i Celestin V. 1294. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene