Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Konačno i više nego dobre vijesti iz Afganistana. Ratom pogođena zemlja krije rudno bogatstvo vrijedno najmanje tri bilijuna dolara. Više nego što su i Amerikanci procijenili.


Nezamislivih tri bilijuna dolara krije Afganistan. Tri je to puta više nego što su Amerikanci procjenjivali. A što krije zemlja u kojoj ratuju već godinama, navodno su tek nedavno otkrili.

Vezani članci (Ne)vidljive žene Afganistana: Ilustracija - 4 Zastrašujući razmjeri zabrana ekstremista: "Policija za poroke i vrline tražila je od mene da pokrijem glave lutkama plastičnom vrećicom" Spašeni rudari Pod zemljom proveli više od 60 sati bez hrane i vode: Spašeni rudari koji su ostali zarobljeni nakon urušavanja tunela

'Zanimljivo da su prve procjene govorile o jednom bilijunu dolara, ali naša je procjena, iako to još nije potvrđeno, moramo još istraživati, ali moglo bi se raditi o tri bilijuna dolara', rekao je Vidulah Šahrani, afganistanski ministar rudarstva.

Informacije o skrivenom blagu prvi su objavili američki mediji. Došli su do tajnog dokumenta Pentagona. Zlato, bakar, željezo, srebro, kobalt samo su dio rudnog bogatstva ratom opustošenog Afganistana. Njihov nadležni ministar sada nastoji zainteresirati ulagače.

'Naše je glavno bogatstvo željezna ruda, ali i bakar, ugljen i rijetki metali, posebno litij koji je sada vrlo tražen na svjetskom tržištu, i vrlo važni dragocjeni metali poput zlata, posebno zlata', dodaje Šahrani. Blago vrijedno tri tisuće milijardi dolara, zvuči nevjerojatno u zemlji gdje je prosječna plaća onog sretnika koji radi 40 dolara.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju