Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mladim ljudima se "ispire mozak u njihovim spavaćim sobama".


Internetski div Twitter optužen je za dozovoljavanje izlaganja ranjihvih tinejdžerica "ispiranju mozga u njihovim spavaćim sobama", prenosi Daily Mail.

Vezani članci Slika nije dostupna DŽIHADISTIČKI "GOEBBELS" UBIJEN U ZRAČNOM UDARU Pravda udijeljena tvorcu zločinačke propagande Slika nije dostupna MOSKVA POSTAJE META? U nekoliko dana niz uhićenja džihadista koji su planirali terorističke napade

Samo jedna od tri tinejdžerice koje su pobjegle od kuće put takozvane Islamske države u Siriji i Iraku, slijedila je više od od 70 poznatih ekstremista na Twitteru, a za mnoge od njih se vjeruje da su borci islamske države.

Unatoč tome što je riječ o korisničkim računima prepoznatih terorista, niti jedan od njih nije ugašen odlukom šefova Twittera. Isto tako, najmanje jedna od tri tinejdžerice, stupila je u kontakt s ženskom ratnicom Islamske države putem Twittera.

Utrka s vremenom u borbi za život djevojčica - Obitelj poručuje: 'Ne ljutimo se na tebe'

Shamima Begum (15) poslala je otvorenu poruku Aqsi mahmood (20), koja je iz Glasgowa pobjegla u Siriju kako bi postala "džihadistička mladenka" 2013. godine te ju je pitala za pokretanje privatne komunikacije između njih.

Obitelj mahmood rekla je da su "užasnuti i ljuti" zato što Twitter dozvoljava njihovoj kćeri da unovačuje i potiče druge da idu u Siriju.

Barunica Warsi, koja je bila prva britanska ministrica muslimanka, ističe da je društvo suočeno s bitkom koju uzastopce gubi protiv ekstremista, jer internetske tvrtke ne uspjevaju nositi se adekvatno s tim problemom.

Upozorila je da se mladim ljudima "ispire mozak u njihovim spavaćim sobama" prije nego li u mjestima za molitvu i štovanje boga. "Posve je prirodno da je internet mjesto gdje idu po materijal kad se priča o radikalizaciji", ističe Warsi.

Sve tri tinejdžerice koje su pobjegle prema Siriji, bile su odlikašice, a prema Turskoj su poletjele neometano s londonskog aerodroma Gatwick.

Shamima begum prije odlaska na Twitteru je imala 11.000 sljedbenika, koje je prikupila porukama hvale prema životu na teritoriju takozvane Islamske države. Njezini sljedbenici i džihadisti koje je ona slijedila, omogućili su joj pristup stravičnim fotgrafijama i snimkama.

Twitter je u svemu tome neadekvatan i odbija dodatnu provjeru novih korisničkih računa, nakon zabrane onih koji krše norme ponašanja na toj društvenoj mreži pa novi profili s identičnim porukama i sadržajem mogu izroniti već minutu nakon zabrane starog korisničkog računa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju