Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mladim ljudima se "ispire mozak u njihovim spavaćim sobama".


Internetski div Twitter optužen je za dozovoljavanje izlaganja ranjihvih tinejdžerica "ispiranju mozga u njihovim spavaćim sobama", prenosi Daily Mail.

Vezani članci Slika nije dostupna SRUŠILI SVE DO TEMELJA Grobnice-tornjevi u Palmiri raznijete eksplozivom Slika nije dostupna 'Džihadisti su gori od nacista. Hvale se zlom, to je nepojmljivo'

Samo jedna od tri tinejdžerice koje su pobjegle od kuće put takozvane Islamske države u Siriji i Iraku, slijedila je više od od 70 poznatih ekstremista na Twitteru, a za mnoge od njih se vjeruje da su borci islamske države.

Unatoč tome što je riječ o korisničkim računima prepoznatih terorista, niti jedan od njih nije ugašen odlukom šefova Twittera. Isto tako, najmanje jedna od tri tinejdžerice, stupila je u kontakt s ženskom ratnicom Islamske države putem Twittera.

Utrka s vremenom u borbi za život djevojčica - Obitelj poručuje: 'Ne ljutimo se na tebe'

Shamima Begum (15) poslala je otvorenu poruku Aqsi mahmood (20), koja je iz Glasgowa pobjegla u Siriju kako bi postala "džihadistička mladenka" 2013. godine te ju je pitala za pokretanje privatne komunikacije između njih.

Obitelj mahmood rekla je da su "užasnuti i ljuti" zato što Twitter dozvoljava njihovoj kćeri da unovačuje i potiče druge da idu u Siriju.

Barunica Warsi, koja je bila prva britanska ministrica muslimanka, ističe da je društvo suočeno s bitkom koju uzastopce gubi protiv ekstremista, jer internetske tvrtke ne uspjevaju nositi se adekvatno s tim problemom.

Upozorila je da se mladim ljudima "ispire mozak u njihovim spavaćim sobama" prije nego li u mjestima za molitvu i štovanje boga. "Posve je prirodno da je internet mjesto gdje idu po materijal kad se priča o radikalizaciji", ističe Warsi.

Sve tri tinejdžerice koje su pobjegle prema Siriji, bile su odlikašice, a prema Turskoj su poletjele neometano s londonskog aerodroma Gatwick.

Shamima begum prije odlaska na Twitteru je imala 11.000 sljedbenika, koje je prikupila porukama hvale prema životu na teritoriju takozvane Islamske države. Njezini sljedbenici i džihadisti koje je ona slijedila, omogućili su joj pristup stravičnim fotgrafijama i snimkama.

Twitter je u svemu tome neadekvatan i odbija dodatnu provjeru novih korisničkih računa, nakon zabrane onih koji krše norme ponašanja na toj društvenoj mreži pa novi profili s identičnim porukama i sadržajem mogu izroniti već minutu nakon zabrane starog korisničkog računa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook