Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pobjegle prema Siriji

Utrka s vremenom u borbi za život djevojčica - Obitelj poručuje: 'Ne ljutimo se na tebe'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Strahuje se da su tri tinejdžerice iz Velike britanije pobjegle u Siriju kako bi postale 'mladenke džihadista'. Djevojčicama, čija dob ne prelazi 16 godina života, isto tako se strahuje, u potpunosti je 'ispran mozak', a britanske službe vode utrku s vremenom da ih presretnu u Turskoj i vrate kući.

Obitelj britanske srednjoškolke, koja je od kuće pobjegla sa svoje dvije prijateljice kako bi se pridružile Islamskoj državi, moli je da se vrati kući. 'Ne ljutimo se na tebe. Mi te volimo', poručuje obitelj Shamimi Begum (15).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Narušeni odnosi ŠOKIRAO SVIJET 'Turska i džihadisti u tajnosti pregovaraju' Slika nije dostupna Amerikanci tvrde SVE VIŠE DETALJA - ISIS financiraju oni koji se protiv njega i bore

Ona i njezine dvije prijateljice, Kadiza Sultana (16) i Amira Abase (15), vjeruju britanske službe, trenutno su u Turskoj i traže način kako prijeći granicu sa Sirijom, kako bi stigle u središte džihadističkog pokreta, prenosi Mirror.

Policija sad vodi utrku s vremenom da ih pronađe, prije nego li se one pridruže i do 400 Britanki za koje se strahuje da su se već pridružile džihadistima i Islamskoj državi, ili kao borci na prvoj liniji ili kao mladenke za džihadiste.

Na Twitteru su se pojavile i fotografije Shamime i Kadize kako lice zaklanjaju cvijećem. Kadiza je uklonila svaki trag svojeg korisničkog računa na Twitteru, ostavivši samo poruku 'zadržite me u molitvama'.

Policija na nogama zbog tri školarke

Intezivira se i lov za sjenovitom britanskom 'majkom' za koju se tvrdi da je ključna za unovačenje djevojaka i žena u redove Islamske države.

Nestanak djevojčica povezan je s agentom poznatim kao Umm Waqqas, kojeg je Shamima slijedila na Twitteru. Waqqas na Twitteru ima više od 7.200 sljedbenika, a Međunarodni centar za studije o radikalizmu, prepoznao ga je kao glavnog unovačitelja žena za Islamsku državu.

Protuteroristička policija pokušala je stupiti u kontakt s tri odbjegle djevojčice putem društvenih mreža te su poslali Shamimi poruku od obitelji. 'Strašno nam nedostaješ i jako smo zabrinuti za tebe. Želimo da si tu s nama. Pripadaš s nama kući. Sirija je opasno mjesto i ne želimo da odeš tamo', piše u poruci obitelji.

MI6 i dalje hvata mladu britansku majku koja se 2014. godine zarekla da će postati prva ženska džihadistica koja će odrubiti glavu britanskom taocu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene