Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Turski predsjednik Ahmet Necdet Sezer, gorljivi branitelj sadašnjeg laičkog režima, iskoristio je svoj posljednji govor na otvaranju rada parlamenta kako bi upozorio na 'reakcionarnu prijetnju', misleći na vladu proizašlu iz islamističkog pokreta.


'Jedna od prijetnji unutarnjoj sigurnosti naše zemlje nakon osnivanja republike, čiji se utjecaj nastavlja širiti, opasnost je od reakcionarstva', kazao je pred zastupnicima Sezer, čiji se sedmogodišnji mandat privodi kraju u travnju, bez mogućnosti produljenja.

Vezani članci Australski parlament, ilustracija Vruće scene u australskom parlamentu: Članovi vlade vodili spolne odnose i razmjenjivali fotografije Prijetnja, ilustracija Upao u školu pa vrijeđao i prijetio, od ravnateljice tražio da otpusti jednog djelatnika

Predsjednik je ocijenio da 'reakcionarna prijetnja nije promijenila cilj - dovesti u pitanje vrijednost države', prema tekstu njegova govora objavljenog na Internet stranici ureda predsjednika.

Predsjednik je naglasio primarnu ulogu drugog uporišta laicizma, vojsku, koju je ocijenio 'jamstvom za postojanje i dugotrajnost turskog političkog režima'.

Sezer, bivši predsjednik ustavnog suda, najviše pravosudne instance u zemlji, redovito se angažirao u vladi Recepa Tayyipa Erdogana, na vlasti je od studenog 2002.

Skupština je sazvana na izvanrednu sjednicu polovicom rujna, ali je službena inauguracija zakonodavne vlasti održana ove nedjelje, za koju je bio predviđen početak rada parlamenta.