Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor na napade

Turska povela ofenzivu protiv kurdskih pobunjenika u Iraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turska vojska je priopćila je danas da je na sjeveru Iraka i na svom teritoriju uz iračku granicu povela veliku operaciju protiv kurdskih pobunjenika iz Radničke stranke Kurdistana (PKK) koji su u utorak na jugoistoku Turske ubili 24 turska vojnika.

'Velike kopnene operacije uz sudjelovanje 22 bojne i potporu iz zraka pokrenute su na pet točaka na sjeveru Iraka i u Turskoj', ističe se u priopćenju glavnog vojnog stožera.

U dokumentu se ne navodi broj vojnika poslanih na irački teritorij. Vojni analitičari procjenjuju da u toj ofenzivi usredotočenoj na tursku pokrajinu Hakkari (krajnji jugoistok) i dijelove iračkog Kurdistana sudjeluje između 10.000 i 15.000 vojnika.

Ofenziva je odgovor na višestruke napade više od 200 pobunjenika u utorak navečer na položaje turske vojske na iračkoj granici u kojima su poginula 24 vojnika, a 18 je ranjeno. Od turskog sigurnosnog izvora u Diyarbakiru, najvećem gradu na jugoistoku Anadolije naseljene uglavnom Kurdima, doznaje se da turski zrakoplovi i dalje bombardiraju logore PKK-a u iračkim planinama.

Irak je u četvrtak osudio napad PKK-a u Turskoj i obećao da će surađivati s Ankarom na polju sigurnosti, ističe ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju. I susjedni Iran je u petak poslao u Ankaru svog ministra vanjskih poslova Alija Akbara Salehija koji će s turskim kolegom Ahmetom Davutogluom razgovarati o borbi protiv terorizma, rekao je turski diplomatski izvor.

Napadi PKK-a, najubojitiji u zadnjih dvadeset godina, izazvali su val prosvjeda u Turskoj koja je u četvrtak pokapala svoje mrtve. U srijedu i u četvrtak održani su prosvjedni skupovi diljem zemlje na kojima su se osudili napadi pobunjenika. U sukobima Kurda i turskih snaga od 1984. godine poginulo je 45.000 ljudi. (Hina)

Pročitajte i ovo Spašavanje posjetitelja iz žičare u Turskoj Ozlijeđeno deset osoba VIDEO Strašna nesreća na žičari u Turskoj: Jedna osoba poginula, još traje evakuacija zaglavljenih u kabinama Ilustracija Bombaški napad Racije širom Turske: Uhićeno 145 osoba osumnjičenih za povezanost s kurdskim militantima

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene