Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Turska je osudila rezultat glasovanja švedskog parlamenta, koji je usvojio rezoluciju prema kojoj su masovna ubojstva Armenaca u Otomanskom carstvu tijekom Prvoga svjetskog rata nazvana genocidom te je najavila da će pozvati svog veleposlanika u Stockholmu na konzultacije.


'Oštro osuđujemo takvu odluku. Naš narodi i naša vlada odbacuju takvu odluku, koja je prepuna grešaka', stoji u priopćenju turskoga premijera Recepa Tayyipa Erdogana. On je izjavio da je turski veleposlanik u Švedskoj pozvan na konzultacije te da je otkazao posjet toj zemlji, kao i tursko-švedski summit, zakazan za 17. ožujka.

Vezani članci Koronavirus u Švedskoj, ilustracija I oni se pripremaju za ljeto: Produljuju radno vrijeme kafića, na nogometnim utakmicama do 500 ljudi... Koronavirus u Švedskoj - 2 Jedni su ih kritizirali, drugi ih gledali kao primjer kako se nositi s pandemijom. Sada se bore s punim odjelima intenzivne njege

'Svi oni koji vjeruju da će se povijesna realnost i vizija Turske o vlastitoj povijesti izmijeniti nakon glasovanja jednog stranog parlamenta, utemeljenog na političkim kalkulacijama, varaju se', stoji u priopćenju. Kako prenosi CNN, švedski veleposlanik u Ankari u petak je pozvan na razgovor u tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Švedski parlament odobrio rezoluciju o 'genocidu nad Armencima'

Švedski parlament odobrio je rezoluciju kojom se ubojstva Armenaca, što su ih počinile otomanske vojne snage tijekom Drugog svjetskog rata, nazovu genocidom.

Odbor američkog predstavničkog doma prošli je tjedan usvojio neobvezujuću mjeru kojom se osuđuju ubojstva što su se dogodila prije gotovo stotinu godina, tijekom zadnjih dana Otomanskog carstva.

Turska je zbog toga povukla svojeg veleposlanika iz SAD-a. U programu švedske televizije objavljeno je da je će Ankara povući i svojeg veleposlanika u Stockholmu.

Pitanje masakra nad Armencima počinjeno 1915. vrlo je osjetljivo pitanje za turske državljane. Turska priznaje da su mnogi Armenci kršćani ubijeni tijekom zadnjih dana Otomanskog carstva, no odlučno odbija predbacivanja o tomu da je tada stradalo oko 1,5 milijuna Armenaca, što se smatra genocidom, a taj termin već dugo koriste mnogi zapadni povjesničari i neki strani političari i parlamenti. (Hina)