Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi pokušaj obuzdavanja režima

Trump uveo nove sankcije Sj. Koreji: Nova naredba spriječit će razvoj najsmrtonosnijeg oružja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Donald Trump objavio je u četvrtak sankcije koje daju širu mogućnost stavljanja na crne liste ljudi i entiteta koji posluju sa Sjevernom Korejom, uključujući njezine transportne i trgovinske mreže, čime još snažnije suzbija nuklearni i program projektila Pyongyanga.

Trump nije napao najvećeg trgovinskog partnera Sjeverne Koreje, Kinu, nego je pohvalio njezinu središnju banku što je naredila kineskim bankama da prestanu poslovati sa Sjevernom Korejom.

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Donald Trump (Foto: AFP) Jačanje pritiska SAD uveo najveći do sada paket sankcija Sjevernoj Koreji

Pyongyang se odupro međunarodnom pritisku i izveo svoj šesti i najveći nuklearni pokus 3. rujna. te ispalio brojne projektile ove godine, uključujući i dva interkontinentalna balistička projektila i dvije rakete koje su preletjele Japan.

"Danas objavljujem novu izvršnu naredbu, upravo potpisanu, koja znatno proširuje ovlasti da se cilja na pojedinačne kompanije, financijske institucije koje financiraju i omogućavaju trgovinu sa Sjevernom Korejom", rekao je Donald Trump novinarima uoči radne večere s čelnicima Japana i Južne Koreje.

"Naša nova izvršna naredba će srezati izvore prihoda koji financiraju sjevernokorejske napore da razviju najsmrtonosnija oružja koja poznaje čovječanstvo", dodao je Trump.

Sjeverna Koreja iskorištava međunarodnu trgovinu

Trump je također rekao da su sjevernokorejska tekstilna industrija, ribarstvo, informacijske tehnologije i proizvodnja među granama gospodarstva koje bi mogle biti na meti Sjedinjenih Država.

Rekao je kako naredba proširuje ovlasti američkog ministarstva financija da se usmjeri na one koji sa Sjevernom Korejom imaju znatnu trgovinu "robom, uslugama ili tehnologijom".

"Previše dugo se dopušta Sjevernoj Koreji da zloupotrebljava međunarodni financijski sustav da bi omogućavala financiranje svojih programa nuklearno oružja i projektila", rekao je Trump.

Trump nije spomenuo Pyongyangovu trgovinu naftom. Četiri izvora su rekla Reutersu kako je kineska središnja banka rekla bankama da strogo primijene sankcije Ujedinjenih naroda protiv Sjeverne Koreje.

UN-ovo Viječe sigurnosti je od 2006. jednoglasno uvelo devet krugova sankcija Sjevernoj Koreji, a najnoviji, koji je ovoga mjeseca uveden, ograničava opskrbu naftom ovoj izoliranoj komunističkoj državi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene