Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snaga od 250 kilotona

Stručnjaci iznijeli šokantne spoznaje o nuklearnom testu Sjeverne Koreje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako su sankcije UN-a Sjevernoj Koreji tek "mali korak i ništa" u usporedbi s onim što će se morati dogoditi, pa i Kim Jung Un već osmi put ignorira te "male korake" i nastavlja s nuklearnim programom.

Iz Washingtona su se do sada uglavnom suzdržavali od novih sankcija protiv kineskih banaka i drugih tvrtki koje posluju sa Sjevernom Korejom, s obzirom na strah od osvete Pekinga i eventualno dalekosežne učinke na svjetsko gospodarstvo, no nakon osmog vala sankcija iz UN-a, SAD smatra da taj paket nije dovoljan te se okrenuo prema Kini, pozivajući je na učinkovitiju reakciju.

Pročitajte i ovo Nosač zrakoplova Theodore Roosevelt Nakon novih prijetnji Što rade američki nosač zrakoplova, razarači i azijski ratni brodovi u spornom moru? Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

Američki tajnik državne riznice Steven Mnuchin upozorio je Kinu, glavnog saveznika i trgovinskog partnera Sjeverne Koreje, da će joj, ako ne poduzme nove mjere, Washington "staviti dodatne sankcije i spriječiti joj pristup američkom i međunarodnom dolarskom sustavu".

Još jedan visoki dužnosnik uprave rekao je Reutersu da su takve "sekundarne sankcije" kineskim bankama i drugim tvrtkama zasad na čekanju kako bi dali vremena Kini da pokaže da je spremna u potpunosti provesti posljednje i prethodne runde sankcija.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je izglasalo jačanje sankcija Sjevernoj Koreji u ponedjeljak, zabranjujući izvoz njezina tekstila i ograničavajući joj potrošnju goriva.

Akciju UN-a potaknuo je šesti i najveći nuklearni test Sjeverne Koreje ovog mjeseca. To je šesta rezolucija Vijeća sigurnosti od 2006. godine koja sankcionira nuklearni balistički program Sjeverne Koreje.

Amerika je predložila oštriji nacrt sankcija, koji je oslabljen kako bi dobio potporu Kine i Rusije, koje imaju pravo veta u UN-u. Time je zaustavljeno nametanje punog embarga na izvoz nafte u Sjevernu Koreju. Većina uvoza nafte u Sjevernu Koreju odvija se iz Kine.

"Mislimo da je to samo još jedan mali korak, a ne veliki posao", kazao je Trump novinarima na početku susreta s malezijskim premijerom Najibom Razakom.

"Ne znam hoće li imati kakva utjecaja, iako je lijepo imati svih 15 glasova, ali te sankcije nisu ništa u usporedbi s onim što će se u konačnici morati dogoditi", rekao je Trump, koji se zarekao da neće dopustiti Sjevernoj Koreji da razvije nuklearni projektil koji može dohvatiti Sjedinjene Države.

Na pitanje je li Trump razmišljao o ostalim akcijama, uključujući rezanje kineskih banaka iz američkog financijskog sustava, glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders izjavila je: "Sve su opcije na stolu, a predsjednik je također rekao da želi da svaka zemlja uključena u proces čini više."

Odgovor iz Pjongjanga: Mali koraci – malo učinka

Reakcija na nove poteze iz Washingtona nije izostala od Pjongjanga.

Sjeverna Koreja obećala je u srijedu ubrzati svoje zabranjene vojne programe kao odgovor na "štetne" sankcije Vijeća sigurnosti UN-a nakon njezina šestog nuklearnog testiranja.

"Usvajanje još jedne nezakonite i štetne rezolucije o sankcijama pod vodstvom SAD-a potvrđuje Sjevernoj Koreji da je put koji je odabrala apsolutno pravi", priopćilo je sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.

"Sjeverna Koreja udvostručit će napore oko povećanja svoje snage kako bi zaštitila suverenitet zemlje i pravo na postojanje", dodaje ministarstvo.

Vijeće sigurnosti izglasalo je jednoglasno u ponedjeljak osmi paket sankcija kako bi natjerala Pjongjang da odustane od zabranjenog balističkog i nuklearnog programa.

Sjevernokorejska bomba 16 puta snažnija od bombe bačene na Hirošimu

Sjevernokorejsko nuklearno testiranje od 3. rujna oslobodilo je snagu od 250 kilotona, što je 16 puta više od atomske bombe detonirane iznad Hirošime, izjavili su u srijedu američki stručnjaci preinačivši naviše prethodne procjene.

Pjongjang je potvrdio da je naprava testirana prije deset dana vodikova bomba dovoljno mala da je se montira na raketu. Šesto nuklearno testiranje dovelo je do glasovanja u Vijeću sigurnosti o osmoj rezoluciji o sankcijama protiv Sjeverne Koreje.

Američki geološki institut USGS zabilježio je pri tom testiranju potres jačine 6,3. Organizacija za ugovor o kompletnoj zabrani nuklearnih testiranja i norveška agencija Norsar preinačile su prethodne brojke na 6,1.

Shodno tome, specijalizirana stranica 38 North Sveučilišta John Hopkins u Washingtonu objavila je da povećava prethodnu procjenu snage eksplozije navodeći brojku od "oko 250 kilotona".

Naprava bi bila 16 puta moćnija od američke bombe od 15 kilotona koja je razorila Hiroshimu 1945.

Službene procjene eksplozije od 3. rujna jako su varirale, od 50 kilotona za Seul do 160 za Japan. 38 North prethodno je iznio brojku višu od 100 kilotona. (Hina)
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene