Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Donald Trump pristao se sastati s čelnicima NATO-a u Europi u svibnju u telefonskom razgovoru s glavnim tajnikom Saveza Jensom Stoltenbergom, priopćila je Bijela kuća.


"Predsjednik Trump pristao je pridružiti se sastanku čelnika NATO-a u Europi u svibnju", ističe Bijela kuća.

Vezani članci Branko Bačić, predsjednik Klub zastupnika HDZ-a u Saboru Bačić nakon Predsjedništva HDZ-a izašao pred medije, odgovorio zašto nema šefa: "Sigurno ćete ga to moći pitati" Predsjednik RH Zoran Milanović na službeno fotografiranje jedini je došao bez zaštitne maske Što bi rekao Beroš?! Milanović jedini među NATO-ovim liderima bez maske na licu

Trump je tijekom svoje predizborne kampanje optužio američke saveznice da ne ulažu dovoljno u NATO, kazavši da one "ne plaćaju svoj pošteni dio" i nazvao je 28-člani savez "zastarjelim".

Prijedlog da druge saveznice počnu više plaćati NATO-u izazvao je protivljenje i republikanaca i demokrata. Ta je ideja zabrinula europske saveznice koje strahuju da bi to mogao iskoristiti ruski predsjednik Vladimir Putin.

U priopćenju Bijele kuće stoji da su Trump i Stoltenberg "razmotrili kako ohrabriti sve saveznice NATO-a da ispune svoje obveze što se tiče izdataka za obranu".

Trump i Stoltenberg razgovarali su u nedjelju, a dotakli su se i sukoba u Ukrajini razmotrivši "mogućnosti mirnog rješavanja sukoba", navodi se u priopćenju. (Hina)