Obavijesti Video Pretražite Navigacija
odobren joj povratak

Nakon pritiska javnosti: Trudna novinarka ipak će se vratiti u Novi Zeland, umjesto sunarodnjaka pomogli joj - talibani

Trudnoj novinarki Charlotte Bellis odobren je ulazak u rodni joj Novi Zeland. Njezina priča je podigla dosta prašine nakon što su joj umjesto sunarodnjaka u susret izašli - talibani! Priču za Dnevnik Nove TV ispričala je reporterka Ivana Petrović.

Novinarka Charlotte Bellis ipak će roditi kod kuće u Novome Zelandu. Nevjerojatna priča rasplela se nakon što je u svojoj kolumni obznanila da su joj pomogli talibani.

Belis koja je pred porodom - kući u Novi Zeland je otputovala iz Belgije u kojoj živi s partnerom belgijskim fotoreporterom. Vlada u Wellingtonu dopušta ulazak u zemlju svojim državljanima uz uvjet da 10 dana provedu u karanteni u za to predviđenim hotelima, čiji su kapaciteti ograničeni i u kojima za Charlotte nije bilo mjesta.

Povratak u Belgiju nije bio moguć jer joj je istjecala viza. Jedina valjana viza koju je imala je bila afganistanska jer je od tamo izvještavala. Obratila se talibanima, oni su je primili, napisala je o tome kolumnu i njezin slučaj su počeli prenositi svjetski mediji.

Charlotte Bellis je u izuzetno neugodnu situaciju dovela vladu Novoga Zelanda. Javnost je počela zahtijevati posebne protokole za zaštitu trudnica pri ulasku u zemlju, a novinarka je angažirala odvjetnika.

"U to se neću uplitati. Ovdje je važno da u karanteni postoji mjesto za gospođicu Bellis i pozivam da to preuzme", rekao je Grant Robertson, zamjenik premijera Novog Zelanda.

I tako se mjesto za Charlotte Bellis pronašlo, a vlada opovrgava da je to zbog pritiska javnosti i medija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Uzimaju pravdu u svoje ruke" VIDEO Kao kaznu im odrezali kosu: Talibani vrijeđali umjetnike i zapalili glazbene instrumente

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dirljiva priča iz Afganistana Sjećate se potresne scene iz Kabula u kojoj američki vojnik prima od roditelja preko ograde malu bebu? Poznata sudbina malenog dječaka: "Ima slavlja, plesa i pjevanja"

"Osoblje Ministarstva za poduzetništvo, inovacije i zapošljavanje se mora baviti hitnim prijavama i svakodnevno se bave vrlo teškim i izazovnim slučajevima. To su činili tijekom posljednjih nekoliko tjedana kako bi podržali gospođicu Bellis kroz proces prijave, gospođica Bellis nije iznimka", dodao je.

Bilo kako Charlotte Bellis je svojom kolumnom i osobnim iskustvom napravila pozitivan PR talibanima u Afganistanu. Zemlji u kojoj novinare tuku, muče i ubijaju, a aktivistice za prava žena nisu viđene nakon što su uhićene. U ponedjeljak su talibani pobili više od 100 bivših dužnosnika vlade i pripadnika snaga sigurnosti. Ali te vijesti više odjednom nisu prijelomne.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene