Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

I dok većinu pažnje trogodišnjaka zaokupljaju igračke, postoje i oni koji već znaju čitati i pamte registracije automobila, kao što to radi 'wunderkind' William Potter.


Trogodišnji William može nabrojati i većinu gradova na Britanskim otocima, a osim toga je postao i jedan od najmlađih članova Mense, udruženja koje okuplja građane svijeta s iznadprosječnim kvocjentom inteligencije.

Vezani članci Slika nije dostupna Četverogodišnja djevojčica ima IQ poput Einsteinovog Slika nije dostupna Jesu li Hrvati pametan narod?

S IQ-om od 140, njegova je inteligencija je na razini one Billa Clintona ili, navodno, Napoleona Bonaparte.

Williamova ima dobro pamćenje i ne zaboravlja ono što je vidio, kaže njegova majka, 45-godišnja Lynn Goldstraw.

'Još dok je bio u kolicima, mogao je čitati registacije automobila. Sada kad sjedenemo u auto, on razmota autokartu preko sjedala. Čita znakove i govori kada treba skrenuti', rekla je.

'Radi sve one stvari koje rade dječaci njegovog uzrasta, obožava sanjkanje i odlazak u park, ali ponekad mu sve to dosadi pa kaže: Dosta mi je igre, sada bih malo učio', priča ponosna majka.

Obrazovni psiholog dr. Peter Cogdon procjenjuje da je William među 0,4% najinteligentnijih ljudi svog uzrasta. Mensa u članstvo prima samo 2% najinteligentijih ljudi, a dr. Cogdon naglašava da se William nalazi unutar opsega 'intelektualno darovite' djece.

'Najbolji rezultat je postigao u općoj informiranosti, što je zapravo opće znanje, te u vokabularu. Njegov čitateljski uzrast odgovara sedmogodišnjaku', rekao je.'

Lynn Goldstraw, koja živi s partnerom i Williamovim ocem, 54-godišnjim Davidom Potterom, kaže da je njezin sin pokazao glad za znanjem gledajući je kako vodi trgovinu igračaka i pomožući joj u slanju paketa.

'Šaljemo pakete u sve krajeve svijeta, a on bi čitao adrese i pitao gdje se nalazi to mjesto. Zato sam mu kupila globus, a on je uskoro zapamtio sve države i gradove', kaže Lynn.

William tako sa svoje tri godine već 'pozanje sat', razumije datume, ima kalkulator, a čak je pokupio ponešto španjolskog i kineskog iz dječijih emisija na tim jezicima.

Njegova je majka inzistirala na testu inteligencije jer nikako nije mogla uvjeriti tete u jaslicama da ga ne preopterećuju kod kuće raznim stvarima. Nakon testiranja su ga poslali kući s gomilom knjiga.

'Najviše se bojim da će se dosađivati u vrtiću, u koji kreće najesen i da bi tada mogao postati zločest', kaže Lynn i dodaje kako sam William kaže da voli zagonetke i slagalice, kao kada su ga 'testirali', a priznaje i da još uvijek ne zna što bi htio biti kad odraste.

Najmlađe dijete koje je primljeno u Mensu je Elise Tan Roberts, koja je 'učlanjena' s dvije godine, četiri mjeseca i 14 dana'. Postoji samo 30 članova Mense koji su mlađi od 10 godina.