Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ravnateljica za Europu

Što treba napraviti BiH da otvori pregovore s EU? Tri zakona su u igri i pregovori s FRONTEX-om

Angelina Eichhorst
Angelina Eichhorst Foto: Afp
Angelina Eichhorst, ravnateljica za Europu pri Europskoj službi za vanjske poslove objasnila koje uvjete mora ispuniti BiH za otvaranja pristupnih pregovora s EU.

BiH mora ozbiljno shvatiti zadaće što ih mora obaviti kako bi dobila mogućnost otvaranja pristupnih pregovora s EU i njene vlasti na tome trebaju neprestano raditi, što znači usvajanje najmanje tri zakona do ožujka, kazala je u srijedu u Sarajevu Angelina Eichhorst, ravnateljica za Europu pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS).

Eichhorst je sudjelovala na sastanku s političkim direktorima ministarstava vanjskih poslova država zapadnog Balkana, a odvojeno se sastala s najvišim bosanskohercegovačkim dužnosnicima.

Pročitajte i ovo Josipa Pleslić (tada Rimac) Dogovor propao Što je Rimac tražila od USKOK-a da cinka "radost"? Nudila im još tri ministra, ali oko jedne se stvari nisu mogli dogovoriti

Kako je kazala nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH, prenijela je poruku kako Europska komisija i dalje očekuje od BiH konkretne korake potrebne da bi Europsko vijeće u ožujku razmatralo i eventualno odobrilo otvaranje pristupnih pregovora.

Eichhorst je pojasnila kako se popis zadaća što ih BiH trenutačno ima sveo na usvajanje tri zakona u parlamentu BiH i na početak pregovora s FRONTEX-om, koji bi omogućili angažiranje europskih policajaca u toj zemlji radi bolje kontrole ilegalnih migracija.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Drugačiji od drugih Kremlj otkrio zašto je Putin pristao na intervju s kontroverznim američkim novinarom

Pročitajte i ovo Objava Hrvatske turističke zajednice Pobrisali objavu HTZ objasnio kako su pomiješali Rovinj i Korčulu: Kažu bila je to nenamjerna pogreška

Kako je navela Eichhorst, Parlament BiH morao bi usvojiti zakone o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma te o sprječavanju sukoba interesa, kao i o sudovima.

Uz to se moraju obaviti i preinake u izbornom zakonodavstvu kako bi se osigurao integritet izbornog procesa te provele presude Europskog suda za ljudska prava (ECHR), a na tragu pregovora koje su o tome ranije vodili politički lideri. To je, kako je kazala, ono što je realno moguće ostvariti u ovom trenutku.

"Ovo je velika prilika za BiH i ne treba je propustiti, ali na tome svi moraju raditi 24 sata dnevno", kazala je Eichhorst, podsjećajući da se u pet tjedana mogu ostvariti samo neki od ciljeva definiranih još 2019. kroz 14 reformskih prioriteta pa EU stoga u ovom trenutku ne inzistira na cijelom reformskom paketu.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Novi glavni državni odvjetnik Što sve ima Turudić: Stan od 120 kvadrata, auto od 67.000 eura, zarađuje i od liječnika, a sad mu plaća drastično raste

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić kazao je kako BiH želi slijediti vanjsku i sigurnosnu politiku EU, a ocjena Bruxellesa je kako ona to sada čini u cijelosti.

Kako je pojasnio, poseban je fokus sarajevskog sastanka regionalnih diplomata bio usmjeren na nastavak ruske agresije na Ukrajini i posljedice po EU, kao i na odnos prema Kini, a Eichhorst je potvrdila kako Unija želi da države-kandidatkinje za članstvo budu dokazani saveznici u vanjskoj politici što BiH jest.

"Konkretnim djelima trebamo dokazati spremnost na partnerstvo, a time i na integriranje u EU", kazao je Brkić.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene