Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tri tvrtke iz Bosne i Hercegovine prestale su isporučivati robu prodavaonicama Konzuma u toj zemlji, objavila je u ponedjeljak regionalna televizija N1 uz zaključak kako je to prvi vidljivi znak nepovjerenja dosadašnjih dobavljača u mogućnost naplate dospjelih dugova.


Prema navodima N1 televizije koja se ne poziva ni na koji konkretni izvor, robu Konzumu više ne isporučuju distributivne tvrtke Nedomex s Pala i Venera iz Banje Luke. Postavljajući kao uvjet za dalju poslovnu suradnju davanje bankovnih garancija, robu navodno ne isporučuje ni tvrtka pod imenom Fructa Trade iz Dervente.

Vezani članci Ilustracija: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Mercator prodaje 17 trgovina, među njima i Super Konzum u Radničkoj Slika nije dostupna Ministar u Republici Srpskoj: Za sve u BiH bilo bi najbolje da Konzum ode

Jedina osoba koja je za N1 izravno komentirala poslovnu suradnju s Konzumom bio je direktor sarajevske mljekare Milkos Adin Fakić no on nije ni spomenuo prekid suradnje.

"Kakva je situacija i što se događa zaista je teško procijeniti, ali generalno je potreban jedan korektan i otvoren pristup od strane Konzuma BiH prema svim dobavljačima, kako bi iz svega ovoga izašli i nastavili kontinuirano raditi", rekao je Fakić.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je kako je prioritet vlasti njegove zemlje ono što je zaključak parlamenta odnosno zahtjev da se spriječi izmirenje dugova Agrokora u Hrvatskoj imovinom tvrtki-kćeri u BiH.

"Pitanje je koliko na to uopće možemo utjecati jer mi nemamo posebnog zakona, izuzev mjera koje je usvojila Parlamentarna skupština BiH a kojima je zatražila da vlasti u BiH spriječe da se dugovi centrale Agrokora praktično vraćaju imovinom u BiH", kazao je Šarović.

Konzum bi mogao biti zamijenjen Mercatorom

Vlada Federacije BiH je ranije tijekom dana razmatrala stanje u tvrtkama povezanim s Agrokorom no to je učinjeno kao dio redovitih aktivnosti čiji je cilj pratiti dug prema dobavljačima, kretanje broja zaposlenih i stanje financija.

Vlada je konstatirala kako je trenutačno prisutan trend blagog smanjenja dugovanja prema dobavljačima i povećanja kreditnih obveza s tim da je poslovanje u proizvodnom dijelu grupacije Agrokor u Federaciji BiH stabilno, dok se u trgovačkom dijelu očekuje restrukturiranje.

Takve ocjene predstavnicima vlasti u BiH prošlog je tjedna prenio i povjerenik hrvatske vlade za Agrokor Ante Ramljak koji je najavio i kako bi Konzum u BiH mogao biti zamijenjen Mercatorom.

Mediji i stručnjaci u BiH oprezno komentiraju tu mogućnost ističući kako je tu još puno nepoznanica pa je neizvjesno i što bi to značilo u odnosu na nastojanja vlasti da se sačuva postojećih više od pet tisuća radnih mjesta u Agrokorovim tvrtkama u toj zemlji. (HINA)