Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Trg ispred crkve Notre-Dame nazvan po Ivanu Pavlu II

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Taj je čovjek simbol milijuna mrtvih u svijetu', prosvjedovali su borci protiv AIDS-a dok je gradonačelnik, ljevičar homoseksualac, otkrivao uličnu tablu s imenom pokojnog pape Wojtyłe.

"Trg ispred pariške katedrale Notre-Dame, na kojem se godišnje okupi i do 12 milijuna posjetitelja, odsad se zove "Trg Ivana Pavla II". Trg su po papi imenovali gradonačelnik i nadbisukup Pariza. Pariški gradonačelnik Bertrand Delanoe na svečanosti dodjele Ivana Pavla II. nazvao je "glasnikom mira".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Više od milijun vjernika na beatifikaciji Ivana Pavla II. Slika nije dostupna Papa Ivan Pavao II proglašen blaženim 'Najvjerojatnije ćemo doživjeti da Ivana Pavla II proglase svecem'

Je li ijedan papa prije njega imao toliko hrabrosti govoriti o pogreškama Crkve glede Holokausta, odnosa prema crncima, križarskim i drugim vjerskim ratovima?", upitao se glasno Delanoe, istaknuvši njegove "neumorne napore u izgradnji mostova između kršćanstva i islama".

No preimenovanje trga, koji je dosad nosio ime katedrale, izazvalo je snažne reakcije aktivista iz redova skupina koje se bore protiv širenja AIDS-a i simpatizera političke ljevice, od kojih je 200-tinjak prosvjedovalo protiv tog čina zbog snažnih stajališta pokojnog Pape protive uporabe kondoma. 

Prosvjedujemo protiv Bernarda Delanoea. Ovo je njegova odluka. Glasovao je za davanje ovakve počasti čovjeku koji je za nas simbol milijuna mrtvih u svijetu", izjavila je Lucie Uzzeni, aktivistica Act Up-a, organizacije koja se bori za jačanje svijesti o AIDS-u, dok su neki drugi prosvjednici legli na tlo i kredom nacrtali obrise svojih tijela, pod lažnim uličnim natpisom "Trg žrtava AIDS-a".

Uz zvonjavu zvona Notre-Damea, natpisnu ploču s imenom "Trg Notre-Dame-Trg Ivana Pavla II., 1920-2005., pape (1978.-2005.)" otkrio je Delanoe u nazočnosti apostolskog nuncija Fortunata Baldellija, pariškog nadbiskupa Andrea Vingt-Troisa i njegovog prethodnika, kardinala Jean-Marie Lustigera.

Svečanost je u jednom trenutku narušila manja grupa ljudi koji su bacali letke u kojima se napada Ivan Pavao II., a policija je poslije priopćila kako je privedeno "ukupno pedesetak ljudi", javio je AFP.

"Ovo odavanje počasti možda je neke uznemirilo. No laicizam, razdvojenost Crkve i države, čemu sam duboko odan, ni na koji način ne potiču takve osjećaje... Mislim da je poruka Ivana Pavla II. u velikoj mjeri bila univerzalna poput, recimo, slobode - slobode istočne Europe", rekao je Delanoe, nakon čega je uslijedio snažan pljesak većine okupljenih.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene