Obavijesti Video Pretražite Navigacija
FBI SVE ISTRAŽUJE

"Tražim ljuljačku za bebe i trudničku odjeću": Tako je počeo razgovor, onda je našla trudnicu, ubila je i izvadila joj bebu iz utrobe

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Navodni ubojica pridružio se Facebook grupi za prosljeđivanje dječjih predmeta kako bi pronašao trudne majke i oteo ih. Neke mame u grupi kažu da ih ni FBI ni Meta nisu obavijestili da su njihovi podaci uhvaćeni u istrazi ubojstva.

Krajem listopada 2022., Kelly, majka iz Siloam Springsa, Arkansas, stavila je objavu u privatnoj Facebook grupi za roditelje.

"Tražim malu ljuljačku za bebe i trudničku odjeću", rekla je. Dobila je odgovor od članice Lucy Barrow, čiji je račun otvoren tek tog mjeseca, tvrdeći da je njezin stari profil blokiran. "Možda bih imala neke majice te veličine", napisala je Barrow, a na profilnoj je slici bio pas koji se igra s igračkom za žvakanje. "U Bella Visti sam, ali mogli bismo se naći negdje u petak".

Bio je to samo još jedan nevini, svakodnevni razgovor u grupi - jednoj od mnogih potpuno altruističnih lokalnih tržnica za dječje artikle na Facebooku - između njezinih 6500 članova, svi sa sjeverozapada države.

No, iako se njezina online aktivnost činila posve benignom, nešto nije bilo u redu s Barrow. Lucy Barrow nije bila stvarna osoba, prema FBI-u, koji je detaljno opisao njezinu interakciju s Kelly u nalogu za pretres koji je dobio Forbes.

Agencija vjeruje da je pravo ime Barrow bilo Amber Waterman, ona je navodna ubojica, koja se pridružila grupi kako bi pronašla trudnice koje bi mogla oteti, ubiti i, eventualno, ukrasti njihovu nerođenu djecu.

Svoju žrtvu, 33-godišnju buduću majku Ashley Bush na kraju je pronašla najvjerojatnije baš preko Facebook grupe, navodi FBI. Waterman je optužena za otmicu Bush, pucala je u nju, izvadila je dijete iz njezine utrobe, nakon čega je spalila i sakrila tijelo žrtve u blizini njezine kuće. Waterman se u prosincu izjasnila nevinim i čeka suđenje u lipnju.

Unatoč tvrdnjama istražitelja da je Amber Waterman koristila profil Lucy Barrow za uhođenje trudnica, njezin račun ostao je aktivan do petka, kad je Forbes o tome obavijestio Metu. Na vrhu ubojičina zida bila je objava recepta za vrući kakao, nakon čega je pisalo: "Imam hrpu stvari za bebe ako ih zatreba neka buduća mama".

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: AFP) tragedija Na posvojenom sinu (4) izvodili egzorcizam, dječak preminuo od ozljeda: Otkriveni jezivi detalji zločina

U prosincu je FBI rekao Facebooku da osigura postove unutar grupe. koje Forbes nije mogao vidjeti zbog postavki privatnosti, kao i imena i adrese osoba koje su kreirale forum, te sve videozapise i fotografije koje dijele članovi, prema nalogu za pretres koji je pregledao Forbes. Vlada je također zatražila sve zapisnike aktivnosti za grupu, i sve druge dokumente koji prikazuju postove grupe i druge aktivnosti na Facebooku od 24. listopada 2022. do 3. studenog 2022.

Facebook je bio odgovoran da nas obavijesti da se nešto takvo događa kako bismo mogli zaštititi svoje podatke.

Pročitajte i ovo Luka Pešut načelnik PU sisačko-moslavačke POLICIJA OTKRILA DETALJE Ubio brata, a onda prijavio njegov nestanak: Radilo se o bolesnoj, teško pokretnoj osobi, a tijelo je sakrio u blizini mjesta stanovanja

Pročitajte i ovo Ilustracija POKUŠAJ UBOJSTVA Horor u Zagrebu: Izbo muškarca u stanu pa pobjegao, policija traga za napadačem

Kada je Forbes obavijestio jednog od dvoje administratora grupe o FBI-jevim tvrdnjama o Watermanovim aktivnostima na Facebooku i vladinom pretraživanju podataka njihove grupe, rekla je da nema saznanja o slučaju ili nalogu, rekavši Forbesu: "Nema se što pretraživati. Ovo nema nikakve veze sa mnom. Kasnije je zatvorila odredišnu stranicu grupe kako članovi javnosti ne bi mogli vidjeti nikakve identifikacijske detalje o administratorima, moderatorima ili metapodatke o aktivnostima grupe. Grupa je već bila postavljena kao privatna, korisnici su se morali prijaviti za ulazak i uvjeriti administratore da žive u sjeverozapadnom Arkansasu".

Unatoč tvrdnjama istražitelja da je Waterman koristio račun Lucy Barrow za uhođenje trudnica i Facebookovoj zabrani lažnih korisnika i uznemiravanja, profil je ostao online do petka kada je Forbes obavijestio Metu. Na vrhu je bio recept za vrući kakao recept i meme sa ženom koja drži šalicu kave u ljudskoj veličini sa sloganom "Ponedjeljak ujutro spreman!" Malo niže bio je još jedan post, "Imam hrpu stvari za bebe ako ih zatreba neka buduća mama." 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene