Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NATO aktivnosti

Milanović o ratu Ukrajine i Rusije: "Ulazimo sve dublje u sukob sa supersilom. Znate kako oni na kraju gube rat?"

Predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak je sudjelovao na svečanom ispraćaju hrvatskih vojnika u sklopu NATO aktivnosti u Litvu. Rano jutros vojnicima je sretan put poželio ministar obrane Mario Banožić.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na svečanom ispraćaju 3. hrvatskog kontingenta u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi (eFP BG-LTU).

Milanović je nakon posjeta vojnicima rekao da se Hrvatska ne smije dovesti u poziciju da bude ovisna o bilo kome.

"Ne možemo i nećemo biti dovedeni da potpuno ovisimo o tuđoj volji na koju nemamo nikakav utjecaj. Vidim da je šef NATO-a u Južnoj Koreji i Japanu. Čovjeka znam 20 godina, mene i moju zemlju tamo ne predstavlja. To nije prostor NATO-a, ali je u susjedstvu Kine. To nema veze s Hrvatskom. Rade se stvari na koje nemamo utjecaja niti nas itko pita, a mogu nas već sutra duboko obvezivati", komentirao je odlazak glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga u Južnu Koreju, gdje je tražio oružje za Ukrajinu.

Stanje na zalihama - bijedno

Navodi da je stanje na zalihama kod nas - bijedno. "Za stanje u kojem se nalazimo netko treba odgovarati", rekao je. Napominje kako je on nabavio haubice te je ubrzo nakon toga prestao biti premijer, a da u međuvremenu nije nabavljeno streljivo.

"Kupili smo BMW, vozimo ga u drugoj brzini, koljemo ga ko zadnji mesari. Tko je za to odgovoran? Ja nisam. Inače je stanje za zalihama bijedno. Idu gore s kvalitetnom opremom koju ne mogu koristiti na ozbiljan način jer imamo streljivo samo do 16-17 kilometara. To je razina Drugog svjetskog rata. A za to netko odgovara, kao i za prazna skladišta", rekao je Milanović.

"Pet brodova je naručeno, kasnilo se strahovito, firma je otišla u stečaj. To treba izvući. Načelno sam protiv toga da se tamo šalju sredstva. Tamo ginu ljudi, a plana nema", kazao je Milanović.

Komentirao rat u Ukrajini

"Neki u Europskom parlamentu govore o 'kidanju Rusije' - to je mahnito. Mi i Srbi nismo se toliko mrzili. To ludilo, ako mu ne možeš stati na kraj, makni se jer ono prijeđe na tebe", istaknuo je Milanović.

"Ja sam se mentalno pripremio na to da ćemo biti dovedeni u status klauna. Takvima nas je učinio HDZ, no ne dam da postanemo cirkuske pudlice, a to pokušavaju neki napraviti od nas", kazao je. "Ostanimo klauni, to je časna uloga, to je umjetnost", rekao je Milanović.

"U ovom ratu su visoko podignuti ulozi, ne mogu se povući ni jedni ni drugi. To je opasno i to govorim još otprije godinu dana i napada na Ukrajinu", kazao je Milanović.

"Od 2014. do 2022. mi gledamo kako netko provocira Rusiju s namjerom da ovaj rat izbije. Izbio je. Prošlo je godinu dana, mi tek sada razgovaramo o tenkovima. Sve njemačke tenkove ćemo tamo poslati, ruski su izgorjeli. Ista sudbina očekuje i ove druge", dodao je Milanović.

"Ovo nije pitanje morala, gdje su ljudi do jučer bili razigrani Pacifisti u haljinicama i sad bi rastrgali ljude. Rješenje nije promjena vlasti u Rusiji. Njemački tenkovi u Harkivu zbližit će ih s Kinezima. To nije dobro što se radi", upozorio je i dodao da se tu radi o tome da se ide na "spaljenu ženu".

Tko je AP?

Na pitanje tko bi bio "AP", osoba iz prepiske Gabrijele Žalac i Josipe Rimac, Milanović odgovara: "Tko je AP? Je li Ante Pavelić? Nije. Koliko je prošlo vremena? Kninska Madame de Pompadour Žozefin Rimac i ova druga - Gabika, to su cure kalibrirane za veliki domet. Uhvatili su ih kao zadnje opančarke. I sve sad to izlazi van. To su lopine. Ako AP nije Ante Pavelić, onda je Andrej Plenković."

"On je svjedok. Meni je nezamisliva takva komunikacija. Stvar je zabrinjavajuća", dodao je. Ističe kako postoji opasnost zaborava i zanemarivanja takvih slučajeva, no to su stvari, kako navodi, koje se ne smiju zaboraviti. 

Milanović o Kosovu i Rusiji

Milanović je odgovarao i na pitanja o Kosovu.

"Srbija i Rusija nisu isto. To je, nažalost, bolna činjenica i opasnost. Anektirali smo Kosovo. Mi i međunarodna zajednica. Uzeto je od Srbije. Tko je to napravio nego mi? Jesmo priznali Kosovo? Nije aneksija, nego otimanje. Kako se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanja Kosova, nego cijelog koncepta u kojem netko misli da ima pravo. Tako i Krim - Krim više nikada neće biti Ukrajina. To govore vodeći njemački generali", rekao je Milanović i dodao da tamo ginu tisuće ljudi.

"Rusija je opasna zemlja. Ništa vi ne razumijete. Uspoređujete mi Srbe, ove opančare koji su se tu pobunili, sa svjetskom nuklearnom supersilom", obrušio se na novinara i dodao: "Ukrajinci patološki mrze Ruse, to je činjenica. Hrvati nisu toliko mrzili Srbe, koliko ovi tamo mrze Ruse."

"Ulazimo sve dublje u sukob sa supersilom. Znate kako oni na kraju gube rat? Tako da upotrijebe nuklearno oružje", kazao je Milanović i dodao kako pokušava otvoriti oči drugima jer "srljamo u rat sa supersilom".

"Vidim što se događa, kako sulude emocije vode Europu u nešto s čim se neće moći nositi", rekao je. Dodaje da Rusija neće dozvoliti gubitak u ratu, bude li trebalo - posegnut će za nuklearnim naoružanjem. "Njemački tenkovi u Rusiji? Sretno s tim", kazao je Milanović.

Navodi da je Rusija mračna zemlja. "Crno je mračno, to nije dobro. No, ona ima nešto što vidi kao svoj interes, a mi idemo u sukob s njom. Znate tko se ponaša tako? Onaj tko plaća tuđim novcem", rekao je.

"Pitanje je koliko ćemo Ukrajini pomagati. Ovo nije pomoć, ovo je mrcvarenje. Trebalo ih je natjerati za pregovarački stol. Treba poginuti 300 tisuća Ukrajinaca. Srce me boli dok to gledam. Radi se o tome da oni koji ih na to tjeraju gledaju to iz gradova koji ne ratuju. Oni znaju da su na sigurnom, njihovi gradovi neće gorjeti. Ovo je Armagedon, nisam vjernik, ali sam načitan o tome", zaključio je Milanović.

Sukob s novinarom

Tijekom izjave i odgovaranja na pitanja, Milanović je došao u verbalni sukob s novinarom Ivanom Hrstićem (N1).

Hrstić ga je pitao o, kako je rekao, "nizu pogrešnih procjena" u posljednjih godinu dana, navodeći Milanovićevu izjavu da Rusija neće napasti Ukrajinu jer nema dovoljno vojnika.

"Nema dovoljno vojnika, ali napala je. Koje su to još krive procjene? Koji je to niz krivih procjena? Vi niste novinar, vi ste politički agitator, ovo su novinari. To je Zelenski govorio, ali Rusija je napala i pogriješila vojnički u tome jer je smatrala da će se tamo vlast raspasti", rekao je milanović i ponovio pitanje o tome koje su to još njegove krive procjene.

"Moja kriva procjena je da u prvih pet godina sankcije protiv Rusije ne funkcioniraju. Je li to kriva procjena? Dugoročno je, ali dugoročno smo svi mrtvi. Je li to jedna u nizu mojih krivih procjena?", pitao je i dodao da se za Rusiju pokazalo kako u političkom i ekonomskom smislu to bilo nešto što ne rješava problem.

Hrstić je rekao i kako je "posprdno govorio o Ukrajincima koji se brane".

"Ne, govorio sam da se brane herojski i žestoko. To lažete i izmišljavate. Rusija je u tjedan dana ušla u 40 posto zemlje, nemojte izmišljati, idite tamo i konzultirajte se s onime tko vas je poslao da pričate gluposti. Ne mogu vas tretirati kao novinara jer to niste, ali niste ni političar jer nitko nikada nije glasao za vas", dodao je Milanović.

"Vi ste tu debelo pristrani. Što ste vi vidjeli? Amerikanci to uvijek rade, mi smo američke pudlice, to svi vide", rekao je.

Sukob s novinarom se nastavio

"Ja nisam proveo svoj život i karijeru proveo gurajući Hrvatsku u NATO da bih nakon 20 godina vidio ovo. Ja sam na tome radio, ali ne kao novinar. A vi niste novinar, držite mikrofon u ruci, a to je kamuflaža. Nisam rekao da ste loši u onome što radite, ali niste novinar", rekao je Milanović.

Hrstić je rekao da Milanović napada sve koji mu govore "koji nešto u kontri". "Prošli tjedan ste uvrijedili roditelje djece s posebnim potrebama. Ja sam jedan od njih", rekao je Hrstić.

"Pričate gluposti. To nije istina, ogradio sam se od toga, znao sam da će se pojaviti manipulatori. To je jezik koji se mora koristiti, no vi ste osobni, ovo radite da biste se osvetili i sve ovo što pričate je duboko posebno. pripremali ste se tjedan dana za ovo", kazao mu je Milanović.

"Mi ovdje razgovaralo kao ravnopravni sugovornici, a mi to nismo. Vi ste ostrašćeni amater, što nije dobro. Ovo je neugodan razgovor, izmišljate stvari, a to nije dobro", dodao je.

"Ovdje sam ja najhladniji, bez obzira na temperament. Vi i slični ste emotivni, a upravo emotivnost i neracionalnost je dovelo do toga da Ukrajina ostabe bez stotina tisuća mladih ljudi", rekao je Milanović.

Vojnike ranije posjetio ministar Banožić

Ministar obrane Mario Banožić susreo se u ponedjeljak u vojarni "Pukovnik Predrag Matanović" u Petrinji s pripadnicima Hrvatske vojske koji se u okviru 3. hrvatskog kontingenta (HRVCON) upućuju u NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi. Ranijim dolaskom opet je izbjegao susret s Milanovićem.

"Siguran sam da ste vrhunski pripremljeni i spremni na sve izazove koji se pred vas postave i vjerujem da ćete jedan drugome biti bezrezervna podrška i potpora u svakoj situaciji. Kao ministar obrane stojim iza svakoga od vas i želim da znate da su vam vrata Ministarstva obrane uvijek otvorena", poručio im je ministar Banožić.

Istaknuo je kako se sudjelovanjem u toj aktivnosti kroz zajednička uvježbavanja i obuku s drugim državama doprinosi interoperabilnosti među saveznicama te dokazuje sposobnost, spremnost i jedinstvo NATO-a za obranu integriteta i suvereniteta granica.

Tijekom susreta razgovarali su o pripremama i spremnosti kontingenta te o predstojećim zadaćama i aktivnostima koje ih očekuju u području aktivnosti u Litvi, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Ministar je pripadnicima HRVCON-a poželio sretan put, uspješno i profesionalno izvršavanje svih zadaća zajedno s pripadnicima savezničkih zemalja u području aktivnosti te siguran povratak u Domovinu.

Istaknuo je kako u današnjem vremenu, koje je donijelo nove i neočekivane izazove, vojnički poziv zahtjeva još veću hrabrost, odlučnost i predanost te im čestitao na časnom obnašanju dužnosti. U tom smislu posebnu zahvalu uputio je i obiteljima, prijateljima i svima koji su pripadnicima tog kontingenta pružili potporu i podršku uočio odlaska u NATO aktivnost.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Složili se s njim VIDEO Milanović hit na ruskoj državnoj televiziji: "To ne govori neki zadnji čovjek u Europi, nego predsjednik Hrvatske"

"S hrvatskim vojnikinjama i vojnicima uoči njihova odlaska u područje NATO aktivnosti u Litvu razgovarao sam o njihovim očekivanjima, o pripremama i spremnosti kontingenta, kao i o zadaćama i aktivnostima koje ih očekuju.

Vjerujem i očekujem od svakoga od njih da će jedan drugome biti bezrezervna podrška i potpora u svakoj situaciji; u današnjem vremenu neočekivanih izazova vojnički poziv zahtijeva još veću hrabrost, odlučnost i predanost te im čestitam na časnom obnašanju dužnosti!

Na kraju, poručio sam im kako kao ministar obrane stojim iza svakoga od njih i kako su im vrata Ministarstva obrane uvijek otvorena.
Neka im je sretan put i siguran povratak u Domovinu!" napisao je na Facebooku Banožić.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović na uručivanju časničkih bodeža umirovljenim generalim i brigadirima na pantovčaku Milanović uručio bodeže umirovljenim generalima: "Na državi je da osigura penzije koje ste zaslužili"

U NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Republiku Litvu u okviru 3. HRVCON-a upućuje se ukupno 180 pripadnika Hrvatske vojske (od kojih je 13 pripadnica), koji će tijekom idućih sedam mjeseci biti sastavnica multinacionalne Borbene grupe pod vodstvom SR Njemačke. Glavninu snaga 3. HRVCON-a čine pripadnici Mehanizirane satnije 2. mehanizirane bojne Gromovi s borbenim oklopnim vozilima Patria.

Republika Hrvatska sudjelovanje u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi započela je u prosincu 2017. godine, kad je u područje aktivnosti na šest mjeseci upućen 1. HRVCON od ukupno 188 pripadnika OSRH. Drugi hrvatski kontingent sa 188 pripadnika sudjelovao je u toj aktivnosti od siječnja do srpnja 2020. godine, stoji na kraju priopćenja Ministarstva obrane.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene