Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponovo izloženo javnosti

Torinsko platno vidjet će dva milijuna ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Torinsko platno, za koje se vjeruje da je pogrebni pokrov Isusa Krista, ponovo je izloženo u torinskoj katedrali, prvi put nakon temeljite obnove 2002. godine, pišu svjetski mediji.

Oko dva milijuna ljudi, uključujući i papu Benedikta XVI., posjetit će katedralu u Torinu u sljedećih šest tjedana, koliko će platno biti izloženo. Torinsko platno u koje je Isus bio umotan nakon skidanja s križa i koje, po vjerovanju, odražava njegov lik, obnovljeno je kako bi se uklonile zakrpe kojima su časne sestre popravile pokrov nakon oštećenja u požaru u 16. stoljeću.

Pročitajte i ovo Screenshot Ukrali Božić VIDEO Uhićeni otmičari: Kidnapirali Isusa i sve snimili, za akciju imali zanimljivo objašnjenje Slika nije dostupna U njega bio umotan Isus Krist? Znanstvenici dokazali: Torinsko platno nije krivotvorina!

>> Papa će se pokloniti Torinskome svetom platnu

Ono se inače izlaže svakih 25 godina, a posljednji je put javnosti prikazano jubilarne 2000. godine. Krkho laneno platno dugo 4,4 metara i široko 1,1 metar stoljećima je predmet debate znanstvenika, teologa i običnih ljudi o njegovoj autentičnosti.

Analiza ugljikom koju su 1988. godine proveli američki, britanski i švicarski znanstvenici pokazala je da se radi o platnu nastalom u 13 ili 14. stoljeću. Drugi, pak, tvrde da se sastav platna mogao izmijeniti zbog požara i raznih oštećenja tijekom stotina godina postojanja. Platno je otkriveno u srednjem vijeku u Francuskoj, pa je dospjelo u ruke talijanske savojske kraljevske obitelji sa sjedištem u Torinu, a u posjed Svete Stolice prepušteno je 1983. godine. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene