Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici upozoravaju turiste – smanjite doživljaj

To nitko nije očekivao: Ronjenje u kavezu s velikim bijelim psima ugrožava njihovo, a ne ljudsko zdravlje

Ronjenje u kavezu s velikim bijelim psinama (Ilustracija: Getty)
Ronjenje u kavezu s velikim bijelim psinama (Ilustracija: Getty)
Posljednjih desetljeća turističko ronjenje u kavezima i promatranje morskih predatora postalo je sve više popularno, a trenutno je to jedan od najbrže rastućih sektora u svjetskom turizmu.

Najnovija studija, međutim, upozorava da takva vrsta zabave morskim predatorima, poput velike bijele psine, predstavlja opasnost po zdravlje, jer im nepotrebno odvraća pažnju, mijenja oblik ponašanja i tjera ih da zbog svega toga umjesto na lov za preživljavanje, energiju troše na turiste željne "ralja" izbliza.

Pročitajte i ovo Rijeka Ušao u top 10 Jedan grad doživio nikad bolji početak turističke sezone: Turbulentna prošlost, lijepa priroda i more odlična su kombinacija Ljetovanje - 3 Ljeto je sve bliže Mnogi već planiraju godišnji odmor, a čini se da će trebati podebljati budžet: "Pred nama je rekordna sezona"

Ronjenje u kavezu s velikim bijelim psima moguće je u Australiji, Južnoj Africi, SAD-u, Meksiku i na Novom Zelandu, a neke od tih zemalja nude na pojedinim područjima čak i do sedam različitih turističkih operatera koji nude takav oblik zabave posjetiteljima, prenosi Independent.

Znanstvena studija objavljena u stručnom časopisu Conservation Physiology otkriva da se aktivnost velike bijele psine drastično povećava tijekom navedenih turističkih aktivnosti, za razliku od vremena kad istih nema pa znanstvenici postavljaju pitanje oko dramatičnih promjena u ponašanju koje takav oblik turizma može izazvati kod nekih morskih vrsta.

Znanstvenici su prateći 10 velikih bijelih psina blizu Neptunovih otoka na jugu Australije punih devet dana, otkrili kako im se povećalo dinamičko kretanje tijela za čak 61 posto tijekom navedenih turističkih aktivnosti. Znanstvenici tvrde da je uočeno povećanje aktivnosti kod velikih bijelih psina analogno ubrzanju metabolizma.

To znači da tijekom turističkih posjeta troše znatno više energije, a da pritom ne unose ništa hrane u sebe. S druge strane, turističkim operaterima zabranjeno je hraniti velike bijele psine pa znanstvenici pozivaju na bolje razumijevanje utjecaja turističkih aktivnosti na zdravlje velikih bijelih psina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene