Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko tisuću ljudi prosvjedovalo je u subotu u Ljubljani i Mariboru protiv međunarodnog sporazuma ACTA za zaštitu intektualnog vlasništva na internetu, koji je Slovenija zajedno sa još 21 zemljom EU-a potpisala prošlog tjedna.


Sporazum po mišljenju civilnih udruga koje su organizirale prosvjed ograničava slobodu korištenja interneta i povećava mogućnost kontrole građana. 'Intelektualno vlasništvo na internetu treba zaštititi, ali ne njegovim prevelikim zatvaranjem. Treba naći nove načine zaštite, kako se ne bi stvorile prepreke budućem razvoju digitalnog gospodarstva', rekao je profesor mariborskog fakulteta za elektrotehniku i računarstvo Jozsef Gjoerkeš koji se pridružio prosvjedima.

Prosvjednici u Ljubljani protestirali su pred parlamentom, zgradom vlade i veleposlanstvom SAD-a, a slovensku vladu pozvali da o odredbama ACTA-e odredi javnu i parlamentarnu raspravu, te da sporazum ne ratificira u sadašnjem obliku.

Vlada Boruta Pahora na odlasku koju kritiziraju zbog naloga da pristupi sporazumu priopćila je da se radi o načelnom dokumentu i da nisu opravdani strahovi da će se njime ograničiti sloboda izražavanja, a internetski sadržaji filtrirati, iako je u javnosti stvoren takav dojam.

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi budući predsjednik vlade Janez Janša objavila je međutim da potpis sporazuma smatra velikom pogreškom vlade u odlasku. Navodno je Pahorova vlada sredinom prošle godine predlagala izmjene kaznenog zakona sa strogim kažnjavanjem prekršitelja autorskih prava na internetu, što je tadašnja oporba u zadnji trenutak spriječila. Kako navode, predlagale su se kazne do tri godine zatvora za korisnike interneta u čijim bi se računalima našle ilegalno pribavljene kopije raznih programa i drugih aplikacija čija nominalna vrijednost prelazi 5.000 eura.

Anonymous na kratko blokirao site slovenske banke

Vezani članci Borut Pahor (Foto: AFP) Pahor o špijunskoj aferi i arbitraži: "Hrvatska će prije ili kasnije morati priznati rezultat arbitraže" Slika nije dostupna Tisuće tražile premijerovu ostavku: 'Janšina garnitura je diktatura'

Međunarodna hakerska mreža Anonymous u subotu je za kraće vrijeme onemogućila pristup internetnoj stranci Nove Ljubljanske banke (NLB), objavili su u subotu slovenski mediji. Napad na web-stranicu najveće slovenske banke koja je u državnom vlasništvu povezuje se s demonstracijama koje su u subotu na preporuku Anonymousa održane u LJjbljani i Mariboru protiv odluke slovenske vlade da pristupi sporazumu ACTA.

Slovenski mediji pozivajući se na izjave slovenskih aktivista protivnika tog sporazuma tvrde da je grupa Anonymous za sada odustala od napada na servere slovenske vlade iako je ranije to najavljivala, te da će pričekati kako će se u Sloveniji odvijati javna rasprava u slovenskom parlamentu koja bi se o ACTA-i trebala održati kroz koji tjedan.
(Hina)