Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Razina vode se svakodnevno povećava za 46 centimetara i prijeti tisućama građana.


Jezero u sjevernom dijelu Pakistana svaki dan ima sve višu razinu vode, zbog čega prijeti tisućama građana, koji žive u blizini, javlja Yahoonews. Oni se svakodnevno boje za svoje usjeve, domove, ali i živote. Masivno klizanje okolnog terena stvorilo je prirodnu branu na Hunza rijeci ranije ove godine i tako je nastalo jezero, koje se širi. Već je ugrozilo sela koja se nalaze uzvodno, a ako brana pukne, moglo bi ugroziti i nizvodna sela. Klizanje je onemogućilo i veoma važnu trgovinu s Kinom, jer je blokirana Karakoram autocesta, a time i odsječeno preko 25,000 građana u gornjoj Hunza dolini. Njima se helikopterima doprema hrana, a mnogi su završili u kampovima. Najmanje je 19 ljudi nestalo.

Lokalni dužnosnici misle da brana neće puknuti

Vezani članci Slika nije dostupna O bivšoj: 'Bila je najgora osoba u koju sam se mogao zaljubiti!' Slika nije dostupna Potpuno opčinjena 21-godišnjakom: Izmjenjivanje nježnosti u bazenu!


'Zašto vlada ne može ukloniti krhotine kako bi voda mogla normalno teći? Zar nemaju dovoljno mašinerije?', pitao se Ajaz Ali, dok je frustrirano gledao kako voda potapa njegovo selo Shishkat.
Tirkizno jezero se prostire na 11 kilometara dužine, duboko je 65 metara, a razina vode se svaki dan diže za 46 centimetara.
Radnici su dosada maknuli preko 100.000 kubičnih metara krhotina kako bi voda mogla otjecati. Lokalni dužnosnici negiraju mogućnost poplave, iako bi se ona mogla dogoditi oko lipnja, jer će tada voda dovoljno narasti.

Stanovnici očekuju najgore


Iako su rijetka, takva klizanja terena i nastanak jezera u sjevernom Pakistanu već su se dogodila, rekao je Kenneth Hewitt, profesor geografije i okolišnih studija na kanadskom fakultetu Wilfrid Laurier. Dvije velike poplave dogodile su se 1800-ih godina, kada su uzrokovale ogromna razaranja i gubitak života.
Oni koji su preseljeni iz tog područja ne znaju što očekivati. Didar Ali, farmer koji se trenutno nalazi u kampu kaže 'jedina stvar koju možemo ovdje raditi je čekati da se najgore dogodi'.
Ljepota Hunza regije nadahnula je Jamesa Hiltona za njegovu novelu 'Izgubljen horizont' o mitskom raju Shangri-La.