Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kosovski premijer Hashim Thaqi upozorio je Srbiju da se odrekne ambicija daljnjeg upravljanja bilo kojim dijelom kosovske države i naglasio kako kosovsku teritorijalnu cjelovitost brane kosovske i međunarodne sigurnosne snage.


'Razumijemo i poštujemo mirne reakcije, ali nećemo dopustiti da bude ugrožena teritorijalna cjelovitost Kosova', rekao je premijer Thaqi novinarima u selu Račku, tridesetak kilometara južno od Prištine, mjestu u kojem su srbijanske snage ubile 45 albanskih civila što je bio neposredan povod za intervenciju NATO-a protiv Srbije 1999. godine.

Vezani članci Slika nije dostupna Thaqi: Za Kosovo je svaki plan iz Beograda neprihvatljiv Slika nije dostupna Thaqi: Do proglašenja neovisnosti ostali samo neki detalji

Kosovski premijer je kazao da je Račak simbol kosovskih žrtava i velikog otpora srpskoj vojsci, policiji i paravojnim snagama te da je događaj u Račku mobilizirao narod Kosova i svjetsku diplomaciju u korist slobode i neovisnosti Kosova.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica u ponedjeljak je izjavio da će Srbija nastojati održati svoju 'jurisdikciju i državne prerogative nad svim lojalnim građanima Kosova, Srbima i nealbancima'. 

Tu izjavu su analitičari u Prištini protumačili kao spremnost Beograda na podjelu Kosova.

Kosovski ministar unutarnjih poslova Zenun Pajaziti ocijenio je da je stanje na Kosovu mirno, s tendencijom daljnje normalizacije. Zastupnici kosovske skupštine pozvali su građane da ne nasjedaju na najnovije provokacije iz Srbije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju