Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki nosač zrakoplova USS Abraham Lincoln stigao je u četvrtak u Arapsko more, rekli su mornarički dužnosnici, što je vjerojatno uvod u testiranje nedavnog iranskog upozorenja protiv slanja američkih nosača kroz Hormuški tjesnac, izvijestio je CNN.


Lincoln se pridružuje nosaču USS Carl Vinson, koji je već u regiji, čime se američka ratna mornarica vraća svome standardu sa stalnom prisutnošću dva nosača na tome području. Nosač zrakoplova USS John Stennis napustio je regiju u zadnjih nekoliko dana i sada se vraća u SAD kroz zapadni Pacifik.

Lincolnovim dolaskom ostvareni su preduvjeti za povratak američkog nosača u Perzijski zaljev kroz Hormuški tjesnac, po prvi puta nakon nedavne eskalacije napetosti s Iranom.

Vezani članci Slika nije dostupna Amerikanci potiho jačaju nazočnost u Perzijskom zaljevu Slika nije dostupna SAD: Neki iranski brodovi u Zaljevu opremljeni su velikim bojevim glavama

>> 'Torpedirat ćemo američke nosače zrakoplova s dna Perzijskog zaljeva'

Američki vojni dužnosnici rekli su za CNN da će Sjedinjene Države nastaviti dugogodišnju vojnu praksu stacioniranja nosača zrakoplova u Perzijskom zaljevu, no nije rečeno kada će on proći kroz Hormuz zbog sigurnosnih problema oko Irana.

Prije nekoliko tjedana, dok je Stennis napuštao zaljev, iranski dužnosnici upozorili su Sjedinjene Države da ne šalju drugi nosač. U posljednjih nekoliko godina, Sjedinjene Države većinu vremena drže jedan nosač u Perzijskom zaljevu, a jedan u sjevernom dijelu Arapskog mora, s pripadajućim borbenim skupinama pratećih brodova.

Ministar obrane Leon Panetta izjavio je da se američka mornarička i vojna prisutnost u regiji neće mijenjati, te da je njezina trenutna razina dovoljna za rješavanje bilo koje novonastale situacije.

‘Uvijek smo održavali vrlo snažnu nazočnost u toj regiji’, izjavio je Panetta u srijedu.

‘Tamo imamo flotu ratne mornarice, imamo vojnu nazočnost u toj regiji. Stalno smo održavali snažnu nazočnost u regiji, jasno dajući do znanja da ćemo učiniti sve kako bi osigurali mir u tom dijelu svijeta’, istakao je američki ministar obrane. (Hina)